Twitter onder Musk

Twitter handhaaft regels tegen corona-nepnieuws niet meer

29 november om 14:20
Laatste update: 29 november om 14:20

Twitter is helemaal gestopt met het handhaven van de regels tegen desinformatie over het coronavirus.

De handhaving van de richtlijnen rond 'misleidende informatie over covid-19' is vorige week donderdag al stopgezet, meldt Twitter. Het bedrijf geeft verder geen uitleg over het besluit, dat volgt enkele weken na de veelbesproken overname door Elon Musk.

Twitter verbood sinds 2020 informatie die tegen de coronarichtlijnen inging, zoals oproepen tegen mondkapjes of het houden van afstand, of claims over onbewezen geneesmiddelen. Twitter deed in totaal ruim elfduizend accounts in de ban wegens schending van het corona-beleid. Ook verwijderde het bedrijf bijna 100.000 berichten.

Minder streng modereren

Na de overname heeft Musk meerdere aanpassingen in het beleid van Twitter doorgevoerd. Zo worden berichten op het platform veel minder streng gemodereerd, omdat Musk voorstander is van een grote vrijheid van meningsuiting.

Ook laat Musk duizenden geschorsteTwitter-accounts weer herstellen, zoals die van oud-president Donald Trump, die echter zelf niet van plan is terug te keren op het sociale medium.  

Het nepnieuwsbeleid van Twitter werd eerder geprezen door medische experts, onder wie de Amerikaanse chirurg-generaal Dr. Vivek Murthy, die de regels een voorbeeld noemde van wat techbedrijven konden doen om desinformatie te bestrijden.