© LG

Nieuwe oled-tv's van LG zijn 'tot 70 procent feller'

De LG G3 is gemaakt om strak tegen de muur te hangen.

Techbeurs CES 2023

Nieuwe oled-tv's van LG zijn 'tot 70 procent feller'

02-01-2023 16:31 Laatste update: 03-01-2023 12:58

In aanloop naar de techbeurs CES heeft LG al een aantal van zijn nieuwe oled-tv's onthuld. De schermen van de nieuwe G3-lijn zijn volgens de fabrikant tot 70 procent feller.

Het gaat om de nieuwe LG OLED Evolution G3-schermen van 55, 65 en 75 inch, meldt LG. Grotere G3-tv's van 83 en 97 inch zouden 30 tot 40 procent feller zijn, meldt FlatpanelsHD. De felheid wordt echter niet vergeleken met de G2-tv's van vorig jaar, maar met instap-oled-tv's zoals de LG B2 of B3. Die goedkopere tv's zijn altijd al wat minder fel dan OLED-tv's uit de duurdere C- en G-lijnen van LG.

Concreet zouden de nieuwe LG G3-tv's een piekhelderheid hebben van rond de 1800 nits, de meeteenheid voor helderheid. Dat zegt een woordvoerder van LG tegen FlatpanelsHD. Die piekhelderheid wijst op de felheid van de felste pixels op het scherm als HDR wordt gebruikt.

HDR

Veel films en series worden tegenwoordig geleverd in HDR, waarbij er meer verschil zit in helderheid van de dingen op het scherm. De zon kan dan bijvoorbeeld een aantal keer feller zijn dan de rest van de pixels op het scherm. Dat oogt realistischer.

Helderheid: 'piek' versus algemeen

Volgens FlatpanelsHD zouden de nieuwe LG G3-schermen op papier een piekhelderheid tot 2100 nits hebben, in een bepaalde modus. Het volledige scherm heeft echter een algemene helderheid van 235 nits. Dat is nog steeds fors hoger dan de algemene helderheid van 166 nits bij de LG G2-tv's van vorig jaar.

De algemene helderheid is al jaren de zwakste plek van OLED-tv's. Bij lcd-tv's ligt die algemene helderheid al snel drie keer hoger, waardoor zulke tv's bij fel omgevingslicht beter zichtbaar blijven. Daar staat tegenover dat oled een veel betere weergave van zwart heeft dan lcd, waardoor oled-tv's over de linie toch vaak als beste uit de test komen.

LG onthult tijdens techbeurs CES mogelijk nog meer televisies. Het bedrijf staat inmiddels bekend om opvallende schermen, zoals de oprolbare oled-tv. Die werd voor het eerst tijdens de CES onthuld, verder verbeterd en is inmiddels te koop – voor klanten die daar 100.000 euro voor over hebben.

Luister ook de Bright Podcast: