Motorola komt met ThinkPhone: telefoon in ThinkPad-stijl
Van laptop naar telefoon

Motorola komt met ThinkPhone: telefoon in ThinkPad-stijl

5 januari - 16:17 Laatste update: 20:29

Motorola heeft de smartphone ThinkPhone aangekondigd. Het toestel is geïnspireerd op de ThinkPad, de bekende laptoplijn van het moederbedrijf Lenovo. Gebruikers kunnen een Windows-pc aan de ThinkPhone koppelen.

Het ontwerp van de achterkant van de Motorola ThinkPhone heeft wat weg van dat van de laptops en achterop zit ook een logo dat is gebaseerd op ThinkPad. Aan de linkerzijkant zit een rode knop, de zogeheten Red Key, een verwijzing naar de bekende rode trackpoint op de toetsenborden van ThinkPads.

Gebruikers kunnen allerlei snelkoppelingen instellen voor dat rode knopje. Daarnaast is de Red Key te gebruiken voor push-to-talk via Microsoft Teams: collega's kunnen zo direct met elkaar praten als ze de knop indrukken.  

Aan pc koppelen

Net als de Lenovo-laptops is de nieuwe ThinkPhone gericht op zakelijke gebruikers, zegt Motorola. Zij kunnen met de Think 2 Think-software een Windows-computer aan de telefoon koppelen, zodat ze bijvoorbeeld apps kunnen streamen naar de pc, de camera in de telefoon als webcam kunnen gebruiken, meldingen kunnen uitwisselen en makkelijk tussen de apparaten kunnen kopiëren en plakken.

De ThinkPhone heeft een 6,6 inch fhd+ oled-scherm met 120 Hz-verversing en werkt met de Snapdragon 8+ Gen 1-chip. De telefoon heeft 256 GB opslag, 8 GB werkgeheugen, een accu met 5000 mAh en ondersteuning voor WiFi 6E.

Lange levensduur batterij

Verder beschikt de ThinkPhone over een 50 megapixel hoofdcamera en een 13 mp-ultragroothoekcamera. Motorola claimt dat de batterij in de ThinkPhone een langere levensduur heeft gekregen. De accu is met 68W bedraad op te laden en met draadloos laden kan met 15W. Ook is het toestel waterdicht (IP68), stofbestendig en valbestendig bij vallen vanaf 1,25 meter hoogte. 

Lenovo belooft vier jaar beveiligingsupdates en drie OS-upgrades. De ThinkPhone is vanaf eind januari in Nederland te koop. De prijs wordt later bekend.

ThinkPad

Lenovo nam Motorola in 2014 over van Google en gaf de telefoons in 2016 zijn eigen naam. Op dat beleid kwam veel kritiek, waarna het een jaar later werd teruggedraaid: Motorola keerde terug als merknaam voor smartphones.

ThinkPad is het bekendste laptopmerk van Lenovo, dat het merk in 2005 overnam van IBM. De eerste ThinkPad verscheen in 1992 en sindsdien zijn er al meer dan 100 miljoen van de laptops in de productreeks verkocht. 

Luister ook: