Spotify lanceert virtuele dj met 'erg realistische stem'
Streaming muziek

Spotify lanceert virtuele dj met 'erg realistische stem'

22-02-2023 17:58 Laatste update: 18:14

Spotify onthult een nieuwe functie met een virtuele dj die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) liedjes draait en daar gesproken commentaar bij geeft.

De nieuwe dj-functie heeft volgens Spotify een 'verbluffend realistische' computerstem, die commentaar geeft bij de nummers. Hij draait alleen liedjes  waarvan de streamingdienst denkt dat de gebruiker ze leuk zal vinden. De virtuele dj kan bijvoorbeeld iets vertellen over een artiest of over hoe een liedje tot stand kwam. 

De functie combineert de nieuwste muziek met oude favorieten van gebruikers. "Misschien duikt zelfs dat nummer weer op waar je al jaren niet naar hebt geluisterd", aldus Spotify.

De virtuele dj past de muziekkeuze continu aan op basis van de feedback van gebruikers. Hoe meer gebruikers luisteren en aan de dj aangeven wat ze wel en niet leuk vinden, hoe beter de aanbevelingen zouden moeten worden.

OpenAI

Spotify gebruikt ook technologie van OpenAI om de 'kennis te vergroten' van de menselijke medewerkers die aan de functie werken, zoals muziekexperts, redacteuren, data-analisten en scenarioschrijvers. OpenAI is het softwarebedrijf dat bekend werd met de veelbesproken chatbot ChatGPT

De technologie wordt volgens Spotify gebruikt om 'cultureel relevante, nauwkeurige stukjes commentaar' te creëren.

Stemmodel

De computerstem van de dj wordt gemaakt met het AI-spraakplatform van Sonantic, een bedrijf dat vorig jaar door Spotify werd overgenomen. Het stemmodel is gebaseerd op de stem van presentator Xavier 'X' Jernigan. Spotify wil later meer keuze uit verschillende stemmen bieden.

Het dj-onderdeel is te vinden in een speciale kaart in de muziekfeed, die beschikbaar is via de voorpagina van de Spotify-app op iOS en Android. Voorlopig is de functie alleen in de VS en Canada te proberen. Het is nog niet bekend wanneer de dj-functie naar andere landen komt. 

Spotify biedt gebruikers al jaren gepersonaliseerde afspeellijsten gebaseerd op hun muzieksmaak, zoals Discover Weekly, Release Radar en Daily Mixes. Ook populair is het persoonlijke jaaroverzicht Spotify Wrapped, dat later door concurrerende muziekdiensten werd nagedaan.

Luister ook: