TikTok lanceert betaalmuur: videomakers kunnen geld vragen
Betalen voor TikTok-video's

TikTok lanceert betaalmuur: videomakers kunnen geld vragen

07-03-2023 18:51 Laatste update: 22:18

Betalen om filmpjes van je favoriete TikTokker te kunnen zien. Dat is voortaan mogelijk, omdat TikTok populaire videomakers de mogelijkheid geeft om een selectie van hun video's tegen betaling aan te bieden. Het is voor hen een nieuwe manier om geld te verdienen aan langere video's op TikTok.

De nieuwe TikTok-functie heet Series en biedt videomakers en influencers een nieuwe bron van inkomsten. Ze kunnen verzamelingen van hun video's ermee achter een betaalmuur plaatsen. Kijkers moeten dan betalen om ze te kunnen bekijken. De maker kan zelf de prijs bepalen. 

Elke betaalde TikTok-serie kan maximaal 80 video's bevatten en elke video mag 20 minuten lang zijn. Dat is vrij lang voor de app die bekend werd om zijn zeer korte video's. Volgens TikTok kunnen videomakers hiermee 'nog nauwere banden opbouwen met hun kijkers en tegelijkertijd krijgen kijkers een nieuwe mogelijkheid om hun favoriete creators te steunen'.

Inkomsten

De nieuwe functie is momenteel nog alleen beschikbaar voor 'geselecteerde videomakers'. In de komende maanden kunnen anderen zich aanmelden om later ook toegang te krijgen. De eerste tijd krijgen videomakers 100 procent van de inkomsten, maar een TikTok-woordvoerder zegt tegen Variety dat het nog niet duidelijk is wat de inkomstenverdeling daarna zal worden.

Populaire TikTokkers in enkele landen krijgen al langer van TikTok zelf betaald voor het produceren van filmpjes. Ook wil de Chinese video-app de komende tijd meer makers van 'originele' langere video's een deel van de reclame-inkomsten geven om de concurrentie met YouTube op te voeren.

YouTube geeft videomakers 55 procent van de omzet uit de reclames die het voor, tijdens en na hun video's laat zien.