Google is Microsoft voor: AI-functies in Gmail en Docs onthuld
Sneller werken met AI

Google is Microsoft voor: AI-functies in Gmail en Docs onthuld

14-03-2023 16:14 Laatste update: 15-03-2023 19:07

Google voegt meerdere AI-functies toe aan Gmail en Workspace-diensten zoals Google Docs. Kunstmatige intelligentie (AI) kan teksten samenvatten of nieuwe e-mails genereren.

Google heeft nieuwe AI-functies onthuld die binnenkort worden toegevoegd aan Gmail en de Workspace-diensten Docs, Sheets en Slides. De timing van de aankondiging is geen toeval: concurrent Microsoft voegt naar verwachting binnenkort AI-functies toe aan Outlook en Office-programma's als Word, Excel en Powerpoint.

In Gmail kunnen gebruikers binnenkort volledige e-mails laten genereren door kunstmatige intelligentie op basis van een lijstje opdrachten. In Google Docs zitten straks vergelijkbare functies, waarmee ook teksten kunnen worden samengevat, of waarmee automatisch een brainstorm kan worden gegenereerd.

Bovendien kan de AI teksten herschrijven in een formele toon en is er de optie om een 'speelse' toon te proberen met de knop 'Ik doe een gok'. Ook zou de AI teksten beter kunnen beoordelen op spelling, grammatica en samenstelling dan oudere systemen.

Eerst voor 'trusted testers'

In de presentatie-app Slides kunnen gebruikers straks afbeeldingen, audio en video laten genereren door kunstmatige intelligentie. En in Google Chat zou de AI zelfstandig notities kunnen maken van een overleg. In Sheets, het spreadsheetprogramma van Google, kan de AI automatisch formules aanvullen of genereren. 

De nieuwe AI-functies van Google worden eerst beschikbaar gesteld aan een beperkte groep testgebruikers, de zogenoemde trusted testers. Chatbot Bard, de ChatGPT-concurrent van Google, is ook alleen voor die groep gebruikers beschikbaar. Later dit jaar moeten de AI-functies van Google voor iedereen beschikbaar zijn, wanneer precies is nog niet bekend. Google wil met het testen onder een kleine groep eventuele negatieve gevolgen van AI voorkomen.

Ook tools voor app-makers

Google kondigde ook software aan waarmee organisaties zelf onder andere chatbots, virtuele assistenten en apps met generatieve AI kunnen bouwen. Ontwikkelaars kunnen met de AI-modellen van Google onder andere teksten, afbeeldingen, programmacode, video en audio genereren. Het bouwen van apps zou volgens Google hiermee een kwestie van 'minuten of uren' worden.

Microsoft-event donderdag

Microsoft kondigt donderdagmiddag nieuwe AI-toepassingen aan tijdens een online-event met de titel 'De toekomst van werken met AI'. Topmannen Satya Nadella en Jared Spataro laten dan zien 'hoe AI een nieuwe manier van werken voor elke persoon en organisatie mogelijk maakt'. 

Luister ook de Bright Podcast: