Rolls-Royce wil kernreactor op de maan bouwen
'Klinkt als uit James Bond-film'

Rolls-Royce wil kernreactor op de maan bouwen

17-03-2023 16:07 Laatste update: 16:14

De Britse fabrikant Rolls-Royce heeft van de UK Space Agency financiering ontvangen voor een project dat moet leiden tot een kleine kernreactor op de maan. Kernenergie zou een permanente menselijke bewoning van de maan mogelijk maken.

De UK Space Agency heeft Rolls-Royce vandaag ruim 3,3 miljoen euro gegeven om te werken aan een 'eerste demonstratie' van de modulaire kernreactor.

De zogeheten micro-reactor kan uiteindelijk een 'permanente menselijke aanwezigheid op de maan' mogelijk maken, denkt topman Paul Bate van de UK Space Agency. Vergeleken met andere energiebonnen biedt de kleine, lichtgewicht kernreactor volgens hem de beste oplossing om de maanbasis van energie te voorzien, 'ongeacht de locatie, het beschikbare zonlicht en andere omstandigheden'.

'Ook belangrijk voor aarde'

"Het klinkt misschien als iets uit een James Bond-film, maar het maakt deel uit van een zeer realistisch project", schrijft Sky News. Rolls-Royce werkt in het project samen met meerdere Britse universiteiten. "Ruimteverkenning is het ultieme laboratorium voor veel belangrijke technologieën die we op aarde nodig hebben: van materialen tot robotica, voeding, cleantech en nog veel meer”, zegt de Britse minister George Freeman.

De naam Rolls-Royce is bekend van de auto’s, maar de Britse multinational heeft ook een grote tak gericht op luchtvaart en energie. Zo is het bedrijf een van de belangrijkste fabrikanten van vliegtuigmotoren. In het Verenigd Koninkrijk heeft het bedrijf ook eigen kerncentrales. 

Terug naar de maan

Over een paar jaar moeten voor het eerst in ruim 50 jaar weer mensen voet zetten op de maan. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zei eerder deze maand op schema te liggen om in november volgend jaar een bemande missie rond de maan te lanceren. Als die slaagt, volgt een bemande missie die ook echt moet landen op de maan. Daar liepen in 1972 voor het laatst astronauten rond.

NASA denkt dat er rond 2030 astronauten op de maan zullen wonen en werken.

Kijk ook: hebben we meer kernenergie nodig?

Luister ook over NASA's maanmissie: