Twitter draait regels die transgender-personen beschermen terug
Sociale media

Twitter draait regels die transgender-personen beschermen terug

19-04-2023 06:43 Laatste update: 06:49

Sociaal netwerk Twitter heeft zijn beleidsregels aangepast, waardoor regels die transgender-personen moesten beschermen uit het reglement zijn verdwenen.

De aanpassing werd opgemerkt door nonprofitorganisatie Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD). 

Twitter heeft al lange tijd een zogeheten 'Hateful Conduct Policy', waarin staat vermeld wat voor kwetsend gedrag verboden is op de website. Deze regels verbieden onder andere 'scheldwoorden, uitspraken of andere content bedoeld om te dehumaniseren of vernederen'.

Regels weggehaald

Daarbij stond lange tijd ook dat het 'doelgericht gebruiker van het verkeerde gender of het gebruiken van een 'deadname' bij transgender-personen' verboden was, maar die zin is door Twitter uit het beleid weggehaald. Een deadname is de naam die iemand bij geboorte meekreeg, maar sinds transitie niet meer gebruikt.

Het is niet bekend waarom Twitter de regels heeft aangepast. Het bedrijf is niet langer bereikbaar voor journalisten voor vragen, omdat e-mails automatisch met een poep-emoji worden beantwoord. 

De site had zijn beleid in 2018 aangepast om de bescherming van transgender-personen aan te scherpen. Toen werden de regels toegevoegd en bijgewerkt die nu zijn weggehaald.

TikTok

De regels werden op 8 april aangepast door Twitter, maar de aanpassing werd toen niet aangekondigd. Het bedrijf stelde toen alleen dat het algehele beleid een update kreeg om beter te definiëren wat wordt gezien als pestgedrag op de site.

Met de aanpassing is TikTok nog het enige sociale platform met regels die specifiek transgender-personen beschermen.