google chromebook laptop update repareren reparatie
Populair in het onderwijs

Kritiek op Chromebooks: 'Gaan niet lang genoeg mee'

21 april 2023 om 17:36
Laatste update: 21 april 2023 om 17:36

Chromebooks, de laptops met Google's ChromeOS-systeem, gaan minder lang mee dan zou kunnen. De mogelijkheden tot reparaties zouden tekortschieten of te duur zijn. Ook zou Google langer updates moeten aanbieden.

De non-profitorganisatie Public Interest Research Group (PIRG) uit in een nieuw rapport kritiek op de duurzaamheid van Chromebooks. De goedkope laptops worden veel gebruikt door scholen en werden in de coronajaren veel gekocht voor thuisonderwijs.

Als er iets stuk gaat aan een Chromebook dan worden scholen volgens PIRG opgezadeld met relatief hoge kosten voor de reparatie. De reparaties zouden ook worden belemmerd door schaarste aan reserveonderdelen bij Chromebook-fabrikanten. HP verkoopt volgens het rapport voor sommige van zijn Chromebooks alleen snoeren en adapters, en dan ook nog voor te hoge prijzen. "Deze hoge kosten kunnen ertoe leiden dat scholen Chromebooks heroverwegen als een kostenbesparende strategie", denkt PIRG.

Daarnaast zouden sommige Chromebooks ontwerpen hebben die het repareren onnodig lastig maken. Die factoren zorgen ervoor dat Chromebooks te vroeg zouden worden weggedaan. Dat heeft volgens PIRG een grote hoeveelheid onnodige CO2-uitstoot tot gevolg, doordat er nieuwe laptops worden aangeschaft.

Updates

Ook vindt de organisatie dat Google langer updates moet blijven bieden. "Google moet de vervaldatum van de automatische updates verlengen tot 10 jaar na de lanceringsdatum van een Chromebook. Waarom zou je computer moeten weggooien die verder nog werkt, alleen maar omdat er een bepaalde datum is verstreken", zegt woordvoerder Lucas Gutterman van PIRG tegen The Register.

Ook roept de organisatie fabrikanten op om onderdelen voor reparaties beter verkrijgbaar te maken. Ook valt er veel te verbeteren aan de ontwerpen van Chromebooks om vervanging en onderhoud makkelijker te maken. "We kunnen niet zoveel wegwerp-apparaten blijven produceren. Ze moeten ontworpen zijn om lang mee te gaan", aldus Gutterman.

'Langer gebruiken is het duurzaamst'

Google benadrukt in zijn claims over de duurzaamheid van Chromebooks dat de laptops relatief weinig stroom gebruiken. Maar energiegebruik heeft volgens directeur Elizabeth Chamberlain van reparatiebedrijf iFixit niet de grootste milieu-impact. "Apparaten langer gebruiken is de meest duurzame elektronicakeuze."

Google verlengde in 2020 de software-updates van Chromebooks van vijf jaar naar acht jaar na de introductiedatum. Na de 'vervaldatum' blijven Chromebooks deels bruikbaar, maar met een verouderde ChromeOS-versie werken volgens onderwijsexperts bepaalde belangrijke programma's, zoals die voor het deelnemen aan tentamens en examens, niet meer.

Reactie Google 

Google zegt in een reactie aan The Register met fabrikanten samen te werken aan apparaten met "gerecyclede en gecertificeerde materialen die beter te repareren zijn" en aan "productieprocessen die de uitstoot verminderen".

Luister ook onze podcast: