Zorgen over AI

G7: Meer regels nodig vanwege gevaren kunstmatige intelligentie

G7 kunstmatige intelligentie ai regels
1 mei om 09:39
Laatste update: 1 mei om 14:46

De snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) maakt extra regelgeving noodzakelijk. Daarover zijn ministers van de G7, een groep van zeven rijke landen met bijvoorbeeld de VS en Duitsland, het eens geworden na een topoverleg in Japan.

In een gezamenlijke verklaring stellen de landen dat de regels wel zodanig ontworpen moeten worden dat een "open en stimulerende omgeving" behouden blijft voor deze technologie. De landen willen de onderlinge discussie op gang helpen over "hoe intellectuele eigendomsrechten, inclusief auteursrecht, kunnen worden beschermd, transparantie kan worden bevorderd en desinformatie aangepakt". De Japanse IT-minister Taro Kono wees na afloop van het overleg op de gevaren van nepnieuws dat door AI wordt geproduceerd.

Hoewel de G7-ministers erkenden dat landen de vrijheid hebben om elk met een eigen aanpak te komen, lijkt de G7-verklaring een belangrijke stap in het internationale overleg over AI. Eind mei komen de regeringsleiders van de G7 weer bij elkaar in Japan om over de AI-regels te spreken.

Chatbots

Grote techbedrijven investeren al jaren fors in AI-toepassingen. Voor het grote publiek werd de technologie de afgelopen tijd bekend vanwege de opkomst van AI-chatbots als ChatGPT, die vragen kunnen beantwoorden en teksten kunnen schrijven die lijken alsof ze door een mens zijn geschreven.

Zorgen over gevolgen

De opmars van Ai heeft ook geleid tot allerlei zorgen, bijvoorbeeld over mogelijk verlies van banen. Ruim 27.000 mensen ondertekenden onlangs een open brief met de oproep een pauze in te lassen bij de ontwikkeling ervan. Een van de gevaren van AI is dat internet overspoeld wordt met propaganda en nepnieuws.

"Pauzeren is niet het juiste antwoord", zegt de Franse minister van Digitale Transitie Jean-Noël Barrot. Volgens hem zou de innovatie door moeten kunnen gaan, "maar binnen bepaalde vangrails die democratieën moeten stellen".

Europese Unie

In EU-verband wordt ook gewerkt aan nieuwe AI-regelgeving, waarover de EU-landen later dit jaar een besluit zullen nemen. "De conclusies van deze G7-bijeenkomst laten zien dat we hierin zeker niet alleen staan", aldus Eurocommissaris Margrethe Vestager.

Meer over de opmars van AI:

Luister ook: