Nieuwe draagbare spelcomputer van Asus kost 799 euro

handheld spelcomputer console asus rog ally nederland
11 mei 2023 om 15:01

Asus gaat zijn nieuwe ROG Ally-gaminghandheld vanaf 13 juni verkopen in Nederland voor 799 euro.

Dat heeft de computerfabrikant tijdens een presentatie bekendgemaakt. In eerste instantie verkoopt het bedrijf eerst alleen het duurste model van de draagbare spelcomputer, met een Ryzen Z1 Extreme-chip.

In het derde kwartaal van 2023 zal ook een goedkoper exemplaar verschijnen met een standaard Ryzen Z1-processor. De exacte verkoopdatum en prijs hiervoor zijn tot dusver niet bekend. 

Concurrent voor Steam Deck

De ROG Ally werd eerder al onthuld, maar details zoals de prijs en verkoopdatum ontbraken toen nog. De gamingconsole is een concurrent voor de Steam Deck van Valve, die afgelopen jaar op de markt kwam. Die is half zo duur als de ROG Ally, maar het apparaat van Asus is op zijn beurt krachtiger. 

Daarnaast zal de ROG Ally in Nederland makkelijker te vinden zijn: het apparaat wordt bij webwinkels zoals Bol.com en Coolblue aangeboden. De Steam Deck is alleen te koop in de Steam-gameswinkel van Valve, waar maandenlang lange wachttijden waren.

Stiekem een game-pc

Hoewel de ROG Ally er uitziet als een gaminghandheld zoals de Nintendo Switch, is het apparaat van binnen eigenlijk een gaming-pc. Er staat Windows 11 op geïnstalleerd, waardoor je eerder gekochte games voor Steam, Epic Games of andere pc-gamesplatformen kunt installeren.

Bovenop Windows heeft Asus een speciale schil gemaakt. Met een druk op de knop kom je in een interface met al je geïnstalleerde games, waar je met de gameknoppen doorheen kunt navigeren. Daar kun je ook snel navigeren tussen de verschillende gameplatformen.

Lees ook onze review van de ROG Ally.