android 14 update nieuwe functies

Android 14 krijgt vernieuwd lockscreen en bewegende wallpapers

11 mei 2023 om 11:15

Google geeft Android 14 dit najaar een nieuw lockscreen waar gebruikers allerlei snelkoppelingen op kunnen zetten. Ook kunnen gebruikers met AI bewegende wallpapers toevoegen.

Google heeft een aantal vernieuwingen in Android aangekondigd, die later dit jaar in de nieuwe Android 14-versie verschijnen. Gebruikers kunnen het lockscreen aanpassen, met bijvoorbeeld app-snelkoppelingen en klokken met verschillende stijlen. Ook kunnen ze bijvoorbeeld bovenaan de tijd zetten en aan de randen de temperatuur en de datum.  

De Berichten-app in Android kan met behulp van AI ook automatisch reacties op berichten voorstellen. De voorgestelde antwoorden zijn gebaseerd op de context en de schrijfstijl van de gebruiker. Ook is er de keuze om een andere schrijfstijl te hanteren, zoals beknopter, professioneler of in de stijl van Shakespeare.

Bovendien krijgt Android 14 geanimeerde 3D-wallpapers, vergelijkbaar met die in iOS 15. Gebruikers kunnen met geschreven commando’s AI opdracht geven om wallpapers over bepaalde onderwerpen te genereren. Die functie komt volgende maand als eerste beschikbaar op de Google Pixel-telefoons

Verbeterde apps voor tablets en foldables

Google zegt ook ruim 50 van zijn apps, zoals Gmail, Foto's en Meet, te hebben verbeterd voor gebruik op grotere schermen, zoals tablets en opvouwbare smartphones, waaronder de Galaxy Fold van Samsung. Op vouwtelefoons is de lay-out verbeterd met meerdere kolommen en een tafelbladmodus, waarbij de vouwtelefoon half opengevouwen op tafel ligt. Ook apps als Spotify, Disney+ en Minecraft zijn volgens Google geoptimaliseerd voor grote schermen.  

WhatsApp op smartwatch

Ook bevestigde Google de al uitgelekte komst van een speciale app voor WhatsApp voor Wear OS 3, het systeem voor smartwatches. Met die app, die in de zomer verschijnt, kunnen gebruikers om hun horloge WhatsApp-berichten lezen en beantwoorden. Ze kunnen ook gesproken berichten versturen vanaf hun pols.  

Google toonde verder de nieuwe meldingen die waarschuwen als de telefoon een onbekende bluetooth-tracker in de buurt heeft gedetecteerd die de gebruiker mogelijk stiekem volgt. Google werkt samen met onder meer Apple aan een nieuwe technische standaard die stalking via trackers moet tegengaan.

Mixed reality

Samen met Samsung werkt Google aan een nieuw 'meeslepend platform' voor mixed reality, dat gebaseerd is op Android. Meer details zijn nog niet bekendgemaakt. "We zullen later dit jaar meer delen."

Tot slot komt Google met verbeteringen in zijn auto-software. Het aantal automodellen waarin Google-software standaard is ingebouwd zal tegen het einde van dit jaar 'meer dan verdubbelen'. Automobilisten kunnen binnenkort ook via hun auto-dashboard vergaderen via Microsoft Teams, Webex en Zoom.

Luister ook:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>