Twitter beveiligt privéberichten alleen voor betalende gebruikers

Twitter beveiligt privéberichten alleen voor betalende gebruikers

11-05-2023 08:40

Twitters beloofde beveiliging voor privéberichten zal alleen werken voor gebruikers met een betaald abonnement. Zowel de verzender als ontvanger hebben dan een abonnement nodig.

Dat staat in een uitlegdocument dat Twitter heeft gepubliceerd. Topman Elon Musk kondigde de beveiligde chats eerder deze week aan, met de belofte dat op termijn 'zelfs hij ze niet kan lezen als iemand een pistool tegen zijn hoofd zet'.

De beveiliging blijkt nu onderdeel te zijn van Twitter Blue, het betaalde abonnement waar het sociale netwerk steeds meer nadruk op legt. Eerder haalde Twitter verificatievinkjes weg bij accounts van beroemdheden en organisaties, omdat ook die onderdeel werden van het abonnement.

Versleutelde chats

Bij de privéberichten wordt gebruikgemaakt van versleuteling. Op de apparaten van verzender en ontvanger staan speciale sleutels die nodig zijn om ieder bericht goed te lezen. Omdat beide die sleutel moeten hebben, vereist Twitter dat zowel jij als de persoon met wie je chat een betaald abonnement hebben. 

De beveiligingsmethode van Twitter is vergelijkbaar met hoe apps zoals WhatsApp en Signal ook gesprekken versleutelen. Die apps rekenen daar geen extra kosten voor. Politiediensten zijn al langere tijd kritisch op goed beveiligde chatapps, omdat het moeilijker is berichten te achterhalen bij onderzoek. Techbedrijven zeggen de functie juist te implementeren om de privacy van hun gebruikers te waarborgen.

Alleen één op één

De beveiliging werkt bij Twitter alleen nog bij individuele gesprekken. Het betekent dat groepsgesprekken nog steeds onbeveiligd zijn, zelfs als iedere deelnemer Twitter Blue gebruikt. Het sociale netwerk belooft dat de functie ook bij groepen binnenkort zal werken.

Luister ook: