apple watch smartwatch gezondheid stappen sport

'Veertig procent Nederlanders volgt gezondheid met apps of wearables'

11 mei 2023 om 07:01

Ruim 40 procent van alle Nederlanders zou apps of wearables gebruiken om hun gezondheid zelf te monitoren. Het vaakst wordt gekeken naar hoeveel stappen op een dag zijn gedaan.

Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Multiscope, dat een onderzoek uitvoerde naar sport en gezondheid onder Nederlanders.

Het percentage komt neer op zes miljoen Nederlanders die gezondheidsdata meten met apps of apparaten. Een groep van 2,5 miljoen Nederlanders zou daarnaast sportactiviteiten op die manier bijhouden. 

Van de groep die gezondheid monitort zegt 66 procent stappen te tellen. Vijftig procent meet de hartslag en 48 procent let via apps en wearables op gewicht. Slaap wordt door 32 procent van die mensen gemonitord. 

Apple, Samsung en Garmin

Vooral apparaten van Apple, Samsung en Garmin zouden worden gebruikt om de gezondheid te monitoren. Bij het tellen van stappen en bijhouden van menstruatie is Apple het populairst, terwijl Garmin het meestgebruikte merk is voor het meten van hartslag en sportieve prestaties.

Samsung-apparatuur wordt het vaakst gebruikt om de slaap van gebruikers te meten. Ook kijken Samsung-gebruikers het vaakst naar hun saturatie en vetpercentage.

Bij gewicht is het lastig om te bepalen welke gadgets mensen het vaakst gebruiken: veel ondervraagden zeggen niet te weten welk bedrijf hun weegschaal heeft gemaakt.