WhatsApp reageert op spionagezorgen: 'Foutje in de software'

whatsapp meeluisteren luisteren microfoon
10 mei om 14:53

WhatsApp luistert op Android-telefoons niet stiekem op de achtergrond mee, stelt de chatdienst. Dat zou alleen zo lijken door een foutje in de software.

Deze week merkte Twitter-medewerker Foad Dabiri op dat WhatsApp op zijn Google Pixel-smartphone de hele nacht gebruik had gemaakt van zijn microfoon. Dat was af te lezen vanuit een privacy-instelling van Android, die bijhoudt welke apps de microfoon gebruiken.

De ontdekking leidde tot bezorgde discussies op Twitter. "Ik zag hetzelfde, en het viel me op dat ik steeds reclame krijg voor dingen die ik hardop heb besproken", aldus één gebruiker. 

"Wij denken dat dit door een bug van de Android-versie komt", reageerde WhatsApp vanaf een officieel Twitter-account. "Hierdoor staat dit onterecht in het privacydashboard vermeld. We hebben Google gevraagd dit op te lossen."

'Volledige controle'

Volgens WhatsApp hebben gebruikers 'volledige controle over de microfooninstellingen'. De appmaker verzekert dat de microfoon alleen wordt gebruikt tijdens een telefoongesprek of als je een audiobericht opneemt. De gebruikte versleuteling zorgt ervoor dat WhatsApp die opnames niet kan beluisteren.

Een maand geleden werd het probleem ook al opgemerkt door de website WABetaInfo, dat het toen al toeschreef aan een softwarefout.

Het opnieuw opstarten van de telefoon zou helpen om het probleem te verhelpen. Vooral Pixel-telefoons en smartphones van Samsung lijken er last van te hebben.

Luister ook:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>