Twitter belooft veilige chats: 'Zelfs met pistool tegen hoofd onleesbaar'

twitter blue prive chats veilige encryptie
10 mei 2023 om 09:58

Twitter gaat privé-berichten van gebruikers beter versleutelen, waardoor ze niet zomaar gelezen kunnen worden door een Twitter-werknemer of potentiële hacker.

Dat belooft topman Elon Musk, die Twitter eind vorig jaar overnam. "Zelfs als ik een pistool tegen mijn hoofd gedrukt krijg, zou ik je privéberichten dan niet kunnen lezen", belooft hij.

Twitter-gebruikers kunnen al langere tijd privéberichten naar elkaar sturen. Die berichten zijn niet zomaar door iemand anders in te lezen, maar tegelijkertijd zijn ze niet heel goed beveiligd. Door een gebrek aan versleuteling kan Twitter-personeel je privégesprekken inzien. Is er een datalek of hack bij Twitter, dan zou het ook mogelijk zijn om die chats te lezen. 

Door betere versleuteling toe te voegen wil Twitter zich meten met chatdiensten zoals WhatsApp, iMessage en Signal. Die beveiligen gesprekken op een manier zodat alleen de verzender en ontvanger een bericht kunnen lezen. In het verleden leidde dat tot wrijving met politie in meerdere landen, die graag chats wil kunnen opvragen bij onderzoek.

Woensdag

Volgens Musk 'zou' de beveiliging voor privéberichten op woensdag geactiveerd moeten worden. De topman beloofde afgelopen maanden vaker wijzigingen op Twitter die last-minute werden uitgesteld, omdat ze technisch complexer waren dan vooraf werd gedacht.

Daarnaast breidt Twitter de functionaliteit van privégesprekken uit. Je kunt voortaan reageren op een specifiek chatbericht, net zoals je bij WhatsApp of iMessage kunt. Daarnaast kun je bij berichten iedere denkbare emoji achterlaten. Emoji-reacties zaten al langer in de chats, maar je was tot voorheen beperkt tot een beperkt aantal emoji.

Luister ook:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>