VS legt netwerk van door Russen gehackte computers plat

netwerk russische hackers amerika
10 mei 2023 om 07:05

De Amerikaanse justitie zegt een netwerk van computers die gehackt waren door Russische staatshackers uit de lucht te hebben gehaald. De Russische groep zou via gehackte computers 20 jaar lang gevoelige informatie hebben gestolen.

Het gaat om een wereldwijd netwerk van computers die waren besmet met de malware 'Snake'. Dat programma is volgens de Amerikaanse regering het werk van een eenheid binnen de Russische veiligheidsdienst FSB. Medewerkers van de FSB werkten aan de Snake-malware vanuit een FSB-kantoor in de Russische stad Ryazan.

Systemen in NAVO-landen

Volgens de Amerikaanse justitie gebruikte de Russische eenheid, ook aangeduid als Turla, de Snake-malware twee decennia lang om gevoelige documenten te stelen van honderden systemen in minstens vijftig landen, waaronder meerdere NAVO-landen. Het ging om computers van regeringen, journalisten en andere doelwitten die voor Rusland interessant zijn.

Na het stelen van deze documenten werden ze via een geheim netwerk van met Snake besmette computers verspreid. Zo was volgens de Amerikaanse autoriteiten niet te herleiden wie de bestanden hadden gestolen. 

Onschadelijk gemaakt

De VS hebben de getroffen landen op de hoogte gebracht, maar het is niet bekend welke landen dat zijn. Sommige landen hebben ook geholpen bij het onschadelijk maken van het netwerk. De VS melden ook niet wat voor documenten zijn buitgemaakt of waar die voor gebruikt zijn.

Het netwerk werd uiteindelijk uit de lucht gehaald doordat de FBI een tool ontwikkelde die het Snake-netwerk van binnenuit onschadelijk maakte.

Logins gestolen

Turla gebruikte regelmatig een keylogger die toetsaanslagen op computers registreerde om zo inloggegevens, zoals gebruikersnamen en wachtwoorden, te stelen. "Slachtoffers moeten zich ervan bewust zijn dat Turla deze gestolen inloggegevens kan gebruiken om op frauduleuze wijze opnieuw toegang te krijgen tot computers en accounts", waarschuwt de Amerikaanse justitie.

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>