'Tesla gaat gapen en oogknipperen in de gaten houden'

'Tesla gaat gapen en oogknipperen in de gaten houden'

15-05-2023 16:01 Laatste update: 16:02

Tesla voegt aan zijn software nieuwe manieren toe om vast te stellen of bestuurders slaperig beginnen te worden. Het camerasysteem in de auto's kan gapen detecteren en bijhouden hoe mensen met hun ogen knipperen. 

Tesla werkt aan nieuwe manieren om automatisch te detecteren of bestuurders hun aandacht er nog wel bij hebben. Dat meldt de bekende Tesla-hacker met de bijnaam 'Green'. Hij ontdekte dat in de software van de autofabrikant nu ook mogelijkheden zijn toegevoegd om gapen en oogknipperen van bestuurders te monitoren. "Dit alles om te berekenen hoe slaperig de bestuurder is."

Dat wordt volgens hem niet alleen gedaan bij gebruik van de rijhulpfuncties Autopilot of Full Self-Driving, maar ook als mensen de auto zelf besturen. De Tesla-software kijkt dan ook naar meer zaken van het rijgedrag, zoals of ze in het midden van een rijkstrook blijven en hoeveel andere waarschuwingen en corecties de auto moet doen. 

Tesla kreeg de laatste jaren veel kritiek op de manier waarop de auto's in de gaten hielden of automobilisten hun aandacht er bij hielden als ze AutoPilot of Full Self-Driving hadden ingeschakeld. Eerst detecteerden Tesla alleen als mensen hun handen aan het stuur hadden en later werd dat uitgebreid naar een camerasysteem gericht op de bestuurder.

Luister ook onze podcast: