Meerderheid Amerikanen: AI vormt bedreiging voor mensheid

Meerderheid Amerikanen: AI vormt bedreiging voor mensheid

17-05-2023 16:09

Ruim tweederde van de Amerikanen maakt zich zorgen over de gevaren van kunstmatige intelligentie en 61 procent ziet AI zelfs als een bedreiging voor de menselijke beschaving.

Een meerderheid van de Amerikanen denkt dat AI een bedreiging voor de mensheid vormt, blijkt uit een onderzoek door Reuters/Ipsos. Slechts 22 procent is het daar niet mee eens en 17 procent is er niet zeker van.

Donald Trump-stemmers en evangelische christenen zien AI relatief vaker als een 'ernstige' bedreiging voor de mensheid, blijkt uit het onderzoek. Hoger dan AI op de lijst van onderwerpen waar Amerikanen bezorgd over zijn staan criminaliteitsbestrijding (77 procent) en de economie (82 procent).

Wapenwedloop

Sinds de opkomst van de AI-chatbot ChatGPT zijn grote techbedrijven zoals Microsoft en Google verwikkeld in een concurrentiestrijd, waarbij ze regelmatig nieuwe AI-functies introduceren.

"De huidige situatie is vergelijkbaar met het begin van het nucleaire tijdperk. Maar het grote publiek ziet dus de noodzaak om actie te ondernemen", reageert Landon Klein, directeur van het Future of Life Institute. Die organisatie was betrokken bij de open brief waarin duizend AI-experts opriepen tot een pauze in de ontwikkeling van geavanceerde AI.

Een van de grondleggers van belangrijke AI-technieken, Geoffrey Hinton, waarschuwde onlangs voor de richting waarin AI zich ontwikkelt. "Het is lastig in te zien hoe je kunt voorkomen dat kwade krachten het voor slechte dingen gebruiken", zei Hinton.

Luister ook de Bright Podcast: