Brett Jordan/Unsplash

Twitter beschuldigt Microsoft van misbruiken tweet-data

Twitter beschuldigt Microsoft van misbruiken tweet-data

19-05-2023 12:01

Twitter-topman Elon Musk heeft een nieuw appeltje te schillen met Microsoft. De Windows-maker misbruikt volgens Musk de data-voorwaarden van Twitter.

De persoonlijke advocaat van Musk heeft namens Twitter een brief gestuurd naar Microsoft-ceo Satya Nadella, meldt The New York Times. Microsoft zou de API van Twitter hebben gebruikt voor "ongeautoriseerde doeleinden". "Microsoft is mogelijk al langere tijd in overtreding van meerdere bepalingen in de overeenkomst", aldus advocaat Alex Spiro.

Via de API van Twitter kunnen bedrijven bij allemaal informatie, maar daar zijn wel regels aan gebonden. Microsoft zou volgens Twitter jarenlang data van gebruikers hebben ingezet voor onder meer advertenties, in zoekmachine Bing en op de Xbox. Inmiddels heeft Microsoft veel van zijn banden met Twitter verbroken.

Musk: 'Data illegaal gebruikt'

Voorheen was toegang tot de API gratis, inmiddels vraagt Twitter er tienduizenden dollars per maand voor. Xbox-gebruikers kunnen daarom bijvoorbeeld niet meer Twitteren vanaf hun Xbox-spelcomputer. Ook zit Twitter niet meer in de advertentie-tools die Microsoft aanbiedt.

Musk reageerde al woest op die beslissing. "Ze hebben illegaal getraind met Twitter-data. Tijd voor een rechtszaak", aldus Musk vorige maand. Volgens Musk zouden Microsoft en ChatGPT-maker OpenAI tegen de afspraken in data van Twitter hebben gebruikt om AI te trainen. Eerder liet Musk zich ook al kritisch uit over de relatie tussen OpenAI en Microsoft, die volgens Musk te dwingend is.

Twitter wil de beschuldiging nu ook echt vaststellen en vraagt Microsoft om allerlei gegevens om het te onderzoeken. "We zullen deze aanvraag bekijken en erop reageren", aldus een woordvoerder van Microsoft. "We kijken uit naar een voortzetting van onze lange samenwerking met het bedrijf." Microsoft betaalt Twitter momenteel niet voor toegang tot data, stelt het bedrijf.

Luister ook de Bright Podcast: