Deze gadget laat je weer chatten zoals op de BlackBerry

Deze gadget laat je weer chatten zoals op de BlackBerry

19-05-2023 13:15 Laatste update: 17:50

Voor wie terugverlangt naar chatten met de fysieke toetsjes van een BlackBerry is er nu de Beepberry: een goedkoop zakcomputertje met een BlackBerry-toetsenbordje.

De Beepberry is geen kant-en-klare gadget maar een apparaatje voor de handige tech-hobbyisten. Voor 79 dollar krijg je een behuizing met een toetsenbordje van een BlackBerry Classic en ruimte voor de mini-computer Raspberry Pi Zero W en een 2000 mAh-accu. Die Raspberry Pi kun je zelf installeren, maar er is ook een kit van 99 dollar met een vooraf geïnstalleerde Pi Zero W.

Het 2,7 inch zwart-wit eInk-schermpje heeft maar 400 bij 240 pixels, voor een extra nostalgisch gevoel. Opladen kan via usb-c en er zit ook een rgb-ledje om nieuwe notificaties aan te geven.

Bedenker Pebble-smartwatch

De Beepberry is ontworpen door Eric Migicovsky, die tien jaar geleden bekend werd met de Pebble-smartwatches. Migicovsky is ook mede-oprichter van de berichtenapp Beeper, waarmee je meerdere chatdiensten kunt gebruiken in één interface, en daar werkt de Beepberry dan ook mee. Maar het apparaat is zelf aan te passen, zodat er meer mee mogelijk is. 

Echt mobiel is het apparaatje niet, want verbinding met internet gaat via de wifi van de Raspberry Pi. De software en firmware voor de Beepberry zijn nog in ontwikkeling en zijn vrij te downloaden. Gebruikers kunnen ook aan de slag met 3D-printbare behuizingen.

Kleine Android-telefoon en Blackberry-film

Migicovsky werkt intussen ook nog aan een kleine Android-telefoon, omdat hij vindt dat de huidige smartphones te groot zijn. Al 41 duizend mensen hebben zich ingeschreven om op de hoogte te blijven over dat project.

Voor oude Blackberry-fans is er nog meer om naar uit te kijken: de speelfilm over de opkomst en ondergang van BlackBerry. De film draait sinds deze maand in bioscopen in de VS en Canada en is goed ontvangen. Of en wanneer de film in Nederland wordt uitgebracht, is nog niet bekend.

Luister ook onze podcast: