Dit slimme schaakbord kan zelf de stukken verplaatsen

Dit slimme schaakbord kan zelf de stukken verplaatsen

22-05-2023 15:46 Laatste update: 15:47

Het nieuwe schaakbord GoChess heeft robotisch bewegende stukken en toont met led-lampjes in de velden welke zetten je het beste kunt doen. Behalve tegen de AI-software, die zich kan aanpassen aan jouw niveau, kan je ook via internet tegen anderen spelen.

Het schaakbord GoChess voegt een fysiek element toe aan schaken via internet. De zetten van de tegenstander worden door het bord automatisch gedaan met behulp van robotisch bewegende stukken. Dat werkt met een nieuw robotmechanisme, waar fabrikant Particula een patent op heeft aangevraagd. De GoChess houdt ook met sensoren automatisch de posities van jouw stukken bij. 

Gebruikers kunnen spelen tegen het AI-systeem of via internet tegen een tegenstander op afstand. De AI-software heeft volgens de makers 32 moeilijkheidsgraden. Een adaptieve modus leert met behulp van AI van de speelstijl van de gebruiker en past zich daaraan aan, zodat het winnen niet te moeilijk maar ook niet te makkelijk moet gaan.

Het apparaat heeft ook een integratie met de bekende online-schaakplatforms Lichess en Chess.com. "Zo kun je op de GoChess spelen alsof je tegenover je tegenstander zit", aldus Particula.

Spraakherkenning en replays

Spelers kunnen ook met spraakcommando's hun stukken verplaatsen zonder het bord aan te raken. Gebruikers kunnen ook een replay van een schaakwedstrijd 'afspelen', waarbij het bord alle zetten laat zien. Daarnaast is het schaakbord te koppelen aan een app, die bijvoorbeeld toegang biedt tot bekende schaakpuzzels of posities van bekende partijen uit de schaakgeschiedenis. Die kan het bord vervolgens ook neerzetten. 

Het schaakbord is er in een versie met een enkele robot of met vier robots. Die met vier robots kan 'geavanceerde' bewegingen doen, zoals slaan en rokeren, en kan de stukken sneller klaarzetten voor puzzels of nieuwe potjes.

Kickstarter

De GoChess verscheen vorige week op de crowdfundingsite Kickstarter, waar binnen een paar dagen al ruim 600.000 dollar is opgehaald. De versie met de robotstukken is er vanaf 240 euro. Particula lanceerde via Kickstarter eerder al succesvol twee puzzelgadgets.

Het robotschaakbord heeft ook een duurdere concurrent: de Square Off Grand Kingdom (474 euro) heeft ook 'automatisch bewegende stukken'.

De eerste leveringen van de GoChess verwacht Particula in mei 2024 te kunnen doen.