Sony onthult Project Q: een streaming PlayStation-handheld

playstation project q ps5 sony handheld cloudgaming streaming
25 mei om 09:19
Laatste update: 25 mei om 10:33

Vier jaar na het stoppen van de PS Vita komt Sony weer met een nieuwe oplossing voor handheld gaming. Project Q werkt alleen met wifi en voorlopig alleen gekoppeld met je eigen PlayStation 5.

Sony onthulde Project Q tijdens de PlayStation Showcase, een evenement waarbij allerlei nieuwe games werden onthuld. Project Q laat spelers met een PlayStation 5 hun games via wifi naar het apparaatje streamen, via Remote Play.

Dat is nu ook al mogelijk met bijvoorbeeld een iPhone of Android-toestel met gekoppelde controller, of een gadget zoals de Backbone. Project Q heeft een 8 inch 1080p lcd-scherm met 60fps. Aan weerszijden van het scherm zit een helft van een volledige DualSense-controller, compleet met haptische feedback en adaptieve schouderknoppen.

Later ook cloudstreaming?

In eerste instantie kunnen spelers alleen games op de handheld spelen die op hun eigen PS5 zijn geïnstalleerd. Ze worden dan op die PS5 afgespeeld, en via wifi naar het apparaat gestreamd. Het is nog niet duidelijk of het ook mogelijk is om de handheld buitenshuis of elders te gebruiken, en via bijvoorbeeld een hotspot connectie te maken met je PS5 thuis.

Het lijkt er in ieder geval op dat de handheld zelf weinig computerkracht heeft om games af te spelen. Maar geschikt voor cloudgaming lijkt Project Q wel te zijn. Sony heeft daar nog niks over bekendgemaakt, maar het zou goed kunnen dat je straks genoeg hebt aan het duurdere PlayStation Plus-abonnement, wifi en een Project Q om games te kunnen spelen.

PlayStation-oordoppen

Verder komt Sony PlayStation met zijn eerste eigen draadloze oordoppen. De in-ear dopjes hebben dezelfde ontwerptaal als de PlayStation 5, in zwart-wit. Ze kunnen zowel met de PS5 als met pc worden gebruikt, en geven dan Lossless-audio door.

De prijzen en informatie over de beschikbaarheid van Project Q en de oordoppen volgen later.

Sony toonde woensdagavond ook een groot aantal nieuwe game-trailers. De meest opvallende hebben we voor je op een rij gezet.

Kijk ook: twee handheld spelcomputers getest