Virgin Galactic vloog voor het eerst in 2 jaar weer mensen naar de 'ruimte'

Virgin Galactic vloog voor het eerst in 2 jaar weer mensen naar de 'ruimte'

26-05-2023 09:40

Virgin Galactic heeft zijn eerste bemande 'ruimtevlucht' in bijna twee jaar tijd uitgevoerd. Het vaartuig VSS Unity van het bedrijf van Richard Branson vloog donderdagavond naar de rand van de dampkring. Aan boord zaten zes Virgin-medewerkers.

De VSS Unity vloog, nadat het werd gelanceerd door een draagvliegtuig, naar een hoogte van 87 kilometer. Op die 'grens van de ruimte' ondervonden de zes bemanningsleden enkele minuten gewichtsloosheid en zagen ze de kromming van de aarde. Daarna keerde het toestel weer terug naar de aarde. De vlucht duurde zo'n 14 minuten.

Met de missie zijn de testvluchten afgerond en richt Virgin zich op de eerste commerciële vlucht, die eind juni moet plaatsvinden. Het bedrijf wil uiteindelijk drie keer per maand ruimtereizen aanbieden.  

Richard Branson

Richard Branson was in juli 2021 zelf aan boord van de eerste bemande testvlucht van Virgin naar de rand van de ruimte. Daarbij week het ruimtevaartuig van de afgesproken koers op weg naar de aarde. Het ruimtevaartprogramma werd daarom een tijd stilgelegd om aanpassingen te doen. Na de aanpassingen kreeg het bedrijf weer groen licht van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA.  

Virgin Galactic verkoopt de tickets voor ruimtereizen sinds vorig jaar voor 450.000 dollar per stuk. Ruimtetoeristen krijgen voorafgaand een training van meerdere dagen.

Concurrentiestrijd

Branson is in een concurrentiestrijd verwikkeld met twee andere miljardairs die met hun bedrijven ook toeristische ruimtereizen verkopen. Amazon-oprichter Jeff Bezos vloog in 2021 een week na Branson ook naar de ruimte, samen met onder andere een 18-jarige Nederlander. 

Bezos' bedrijf Blue Origin gaat ook toeristische ruimtereizen aanbieden, waaronder een verblijf in een eigen ruimtestation dat het bedrijf wil gaan bouwen.

Tesla-baas Elon Musk wil met SpaceX ook ruimtetoerisme mogelijk maken en verkocht al een reis rond de maan aan een Japanse miljardair.