tesla files datalek data autopilot privacy

Enorm datalek bij Tesla: gevoelige rapporten over Autopilot-incidenten gelekt

26 mei om 10:42
Laatste update: 26 mei om 10:42

Een klokkenluider heeft 100 gigabyte aan interne data van Tesla gelekt aan de Duitse krant Handelsblatt. In de bestanden staan gevoelige gegevens over ernstige problemen met het rijhulpsysteem AutoPilot. De Duitse autoriteiten onderzoeken het datalek bij de autofabrikant wegens schending van de privacywet.

De 'Tesla Files' die in handen van Handelsblatt zijn gekomen bestaan uit ruim 23.000 bestanden. Het gaat om gegevens van klanten, werknemers en zakenpartners. De autofabrikant zou de data niet goed hebben beschermd.

De privacytoezichthouder in de Duitse staat Brandenburg denkt dat Tesla hiermee de privacywet heeft geschonden. Tesla's Europese hoofdkantoor staat in Amsterdam, zodat ook de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens op de hoogte is gebracht.

Een advocaat van Tesla stelt dat een 'ontevreden ex-werknemer' misbruik heeft gemaakt van zijn toegang als servicetechnicus om de bestanden te bemachtigen. Het bedrijf neemt juridische stappen tegen de man. De klokkenluider bracht volgens Handelsblatt zelf in april de Duitse autoriteiten al op de hoogte van het datalek.

Duizenden rapporten over Autopilot-problemen

Onder de gelekte bestanden zijn ook duizenden rapporten over problemen met Tesla's rijhulpsysteem AutoPilot, die tussen 2015 en maart 2022 plaatsvonden. Het gaat om rapporten over ruim duizend ongevallen, 139 onbedoelde noodstops, 383 gevallen waarbij de auto stopte 'voor een potentiële botsing die niet aan de orde was', 1500 remproblemen en 2400 gevallen waarbij de auto ongewenst automatisch optrok. 

Hieruit blijkt volgens Handelsblatt dat de problemen met Autopilot 'nog groter zouden zijn dan eerder werd gedacht'. In de documenten staat ook dat Tesla medewerkers instrueert om zo weinig mogelijk gevoelige informatie over de incidenten te geven, zodat het bedrijf minder kans loopt om aangeklaagd te worden. Terugkoppeling aan getroffen klanten mocht daarom alleen mondeling en bijvoorbeeld niet via e-mail.

Autopilot onder vuur

Tesla ligt al jarenlang onder vuur vanwege de veiligheid van zijn rijhulpsystemen. De Amerikaanse toezichthouder NHTSA is sinds 2021 bezig met een groot onderzoek naar de problemen met Autopilot. Dat onderzoek werd gestart na een reeks ongelukken waarbij Tesla's die op de Autopilot reden tegen geparkeerde voertuigen van hulpdiensten waren gebotst.

De Amerikaanse transportminister Pete Buttigieg zei deze week nog dat er 'reële zorgen' zijn, niet alleen over de technologie van de Tesla-rijhulpsystemen maar ook over 'de interactie tussen Autopilot en de bestuurder'.