E-bikemaker Cowboy beschuldigd van stelen nieuwe tegenwind-functie

cowboy elektrische fiets ebike eBikeLabs patent
30 mei om 18:17

De Belgische e-bikemaker Cowboy kwam onlangs met een nieuwe functie die automatisch meer ondersteuning biedt bij bijvoorbeeld tegenwind. Die functie leidt nu mogelijk tot een rechtszaak over schending van patenten.

Een bestaande e-bike met een software-update beter maken: altijd een pluspunt als e-bike-fabrikanten dat doen. Cowboy deed het in maart bij de Cowboy 4 en 4ST, die nu met de AdaptivePower-functie extra ondersteuning biedt bij harde tegenwind, extra gewicht of heuvelop fietsen, zonder dat je op een knop hoeft te drukken. Dat gebeurt met de bestaande sensoren en een slim algoritme. Dat algoritme wordt nu mogelijk inzet van een rechtszaak, meldt TechCrunch.

Cowboy werkte eerder namelijk samen met het Franse eBikeLabs. De startup begon in 2015 ook als e-bikemaker, maar besloot zich later exclusief op de softwarekant van fietsen te storten. Het bedrijf had één troef: een speciaal algoritme dat automatisch meer ondersteuning geeft bij harde tegenwind, extra gewicht of heuvelop fietsen.

In 2021 en 2022 werkte eBikeLabs exclusief voor Cowboy. In de loop van 2022 stopte die samenwerking, vermoedelijk vanwege het economische klimaat: Cowboy haalde minder investeringen binnen dan voorheen. Fast forward naar maart van dit jaar: Cowboy brengt de AdaptivePower-update uit. eBikeLabs vindt die functie wel erg bekend voorkomen en beschuldigt Cowboy van het hergebruiken van zijn gepatenteerde technologie.

Diefstal of laster?

Cowboy ontkent dat hergebruik en spreekt van een 'lastercampagne' van eBikeLabs. "We hebben besloten Cowboy aan te klagen wegens patentinbreuk, inbreuk op onze kennis en oneerlijke concurrentie", schreef eBikeLabs-topman Maël Bosson vorige maand aan aandeelhouders, schrijft TechCrunch op basis van een uitgelekte e-mail.

Cowboy op zijn beurt spreekt dus van een vorm van zakelijke laster. Het bedrijf stelt de AdaptivePower-functie helemaal zelf te hebben ontwikkeld. "Cowboy weerlegt alle beschuldigingen van eBikeLabs in hun gelekte e-mail en mocht er een formele rechtszaak worden aangespannen, zal deze formeel worden aangevochten door Cowboy", aldus een woordvoerder van Cowboy.

Verhaal krijgt een staartje

De ruzie tussen Cowboy en eBikeLabs krijgt sowieso een staartje. TechCrunch schrijft dat het Franse bedrijf zijn technologie gepatenteerd heeft, en dat de Belgen van Cowboy met interesse hebben gevraagd naar het hoe en wat rond die patentering.

De komende tijd zal verder uitwijzen hoe de vork precies in de steel zit.

Kijk ook: