Bergkamp eist ingrijpen Twitter na 'afschuwelijke' dreigtweets aan Kamerleden

Bergkamp eist ingrijpen Twitter na 'afschuwelijke' dreigtweets aan Kamerleden

31-05-2023 11:06 Laatste update: 11:16

Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft Twitter opgeroepen zo snel mogelijk actie te ondernemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden. Ze spreekt van "afschuwelijke video's en afbeeldingen".

"Ik maak mij grote zorgen over bedreigende en gewelddadige tweets richting Kamerleden", aldus Bergkamp. Ze dringt in een brief aan Twitter aan op ingrijpen door het bedrijf.

In de dreigtweets wordt met filmpjes en afbeeldingen opgeroepen tot geweld of zelfs moord. "Die berichten zijn volgens het Nederlandse recht waarschijnlijk strafbaar", schrijft Bergkamp. De Kamervoorzitter benadrukt dat politici zich moeten kunnen uiten zonder te worden geconfronteerd met 'huiveringwekkende bedreigingen'.

"Ik roep u op om onmiddellijk actie te ondernemen en serieuze stappen te zetten. Om onze vrijheid van meningsuiting te beschermen is het noodzakelijk dat Twitter een veilige online-omgeving aanbiedt", aldus de Kamervoorzitter.

Minder handhaving na overname Musk

Sinds de overname door miljardair Elon Musk in oktober vorig jaar treedt Twitter veel minder streng op als gebruikers de regels overtreden. Op meerdere punten werd het beleid versoepeld. Maar het aanzetten tot of dreigen met geweld valt nog altijd onder de 'ernstige overtredingen' volgens de richtlijnen van Twitter. Accounts die zich daaraan schuldig maken zouden direct moeten worden opgeschort.

Na de overname ontsloeg Musk zo'n driekwart van het personeel van het socialmedia-bedrijf. Ook dat zorgt ervoor dat het platform berichten minder goed kan controleren. Twitter reageert sinds de overname door Musk ook niet meer op vragen van media. 

PVV-leider Geert Wilders deelde de afgelopen tijd een greep uit het grote aantal tweets met doodsbedreigingen aan zijn adres.