Politie gaat snelheid e-bike controleren met nieuwe rollerbank

e-bike opvoeren rollerbank opgevoerde elektrische fiets
31 mei 2023 om 20:17

De politie gaat vanaf dit najaar met een vernieuwde rollerbank controleren of een e-bike is opgevoerd. Een opgevoerde elektrische fiets kan dan in beslag worden genomen en er kan een boete worden opgelegd.

Met de vernieuwde rollerbank kan de politie bepalen of een e-bike trapondersteuning geeft bij hogere snelheden dan de toegestane 25 km/u. Ook is ermee vast te stellen of er wel getrapt moet worden om vooruit te gaan. Met de nieuwe rollerbank zijn ook speed-pedelecs, e-bikes die tot 45 km/u mogen, te controleren. 

Dat heeft minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) woensdag gezegd tijdens een debat over verkeersveiligheid. Het is volgens haar op zich nog niet verboden om een e-bike op te voeren, maar zo'n opgevoerde fiets mag dan niet meer de openbare weg op. "Het voertuig voldoet dan niet meer aan de definitie elektrische fiets."

Als mensen ermee betrapt worden op de openbare weg, dan kan de politie de opgevoerde e-bike in beslag nemen. Ook kan de politie een boete van 290 euro opleggen. 

Nog geen helmplicht

Minister Mark Harbers (Infrastructuur) reageerde tijdens het debat ook op vragen over het gebruik van een helm op e-bikes. Hij wil voorlopig niet overgaan tot een helmplicht, maar zet alleen in op het 'geloofwaardig stimuleren' van het vrijwillig dragen van een fietshelm. "Als je het te snel gaat verplichten, kan dat mogelijk leiden tot minder fietsgebruik."