Nep-Poetin waarschuwt voor 'Oekraïense invasie' na hack Russische zenders

Nep-Poetin waarschuwt voor 'Oekraïense invasie' na hack Russische zenders

05-06-2023 18:31 Laatste update: 18:34

Op Russische zenders was vandaag een toespraak te horen waarin president Vladimir Poetin waarschuwde voor een Oekraïense invasie van Rusland. De toespraak was volgens het Kremlin een deepfake, gemaakt door hackers.

De nep-toespraak werd uitgezonden op de zenders Mir TV en Mir Radio, meldden Russische media. "Alle informatie die is uitgezonden van 12:41 tot 13:18 uur is absoluut nep en een provocatie", aldus het mediabedrijf in een verklaring.

De toespraak was te horen in meerdere regio's die grenzen aan Oekraïne en circuleert nog op sociale media. Een stem die erg leek op die van Poetin zei dat  'Oekraïense troepen die tot de tanden zijn bewapend door de NAVO' de grens waren overgestoken. De nep-Poetin riep luisteraars op een veilig heenkomen te zoeken en kondigde een algemene mobilisatie af.

Volgens de autoriteiten in de Russische stad Belgorod ging het om een deepfake-fragment, waarbij met kunstmatige intelligentie de stem van mensen wordt nagebootst. Het doel van de hackers was volgens de autoriteiten om paniek onder de bevolking te zaaien. "Er was zeker geen toespraak. In sommige regio's was er sprake van een hack", aldus een woordvoerder van Kremlin tegen persbureau TASS.

Sinds de Russische invasie van Oekraïne zijn meermaals Russische nieuwsmedia gehackt. Tot nu toe werd daarbij nog geen AI-nepversie van Poetin ingezet. Onlangs werden op de Krim uitzendingen van meerdere tv-zenders gehackt, waarna die een video over het tegenoffensief van het Oekraïense leger lieten zien.