Dit is er nieuw in iOS 17: van dagboek-app tot nieuwe standby-modus

Dit is er nieuw in iOS 17: van dagboek-app tot nieuwe standby-modus

05-06-2023 19:36 Laatste update: 19:47

De nieuwe iPhone-update iOS 17 maakt bestaande functies beter, maar er zijn ook totaal nieuwe dingen, zoals een dagboek-app en een soort nachtkast-modus.

De Telefoon-app krijgt een grote update in iOS 17 dit najaar. Gebruikers kunnen de afbeeldingen van contacten personaliseren, op een zelfde manier zoals het vergrendelscherm van de iPhone. Dus met grote foto's, opvallende letters en scherptediepte-effect.

Ook nieuw is de functie Live Voicemail. Dan kan je meelezen terwijl de beller de voicemail inspreekt. De iPhone spelt het bericht dan live uit, zodat de gebruiker alsnog kan beslissen om op te nemen. FaceTime krijgt de mogelijkheid om een soort voicemail achter te laten, voor als de ander niet kan opnemen.

Stickers in het hele systeem

Verder wordt de Berichten-app uitgebreid. De zoekfunctie kan nu worden toegespitst met verschillende factoren, zodat gebruikers in drukke chats makkelijker bepaalde dingen kunnen vinden.

De nieuwe functie Check In is er voor vrienden en familieleden om elkaar te laten weten dat ze veilig thuis zijn gekomen. Vrienden zien dan tijdelijk je locatie, en als je vertraging oploopt kun je vanaf het vergrendelscherm laten weten dat er niks aan de hand is.

Ondertussen is de Stickers-functie uitgebreid. Stickers kunnen nu op elk bericht worden geplakt, en elke emoji is nu beschikbaar als sticker. Verder kunnen gebruikers de automatische uitknip-functie voor foto's ook gebruiken om van die foto een sticker te maken. Die stickers zijn in heel iOS beschikbaar, bijvoorbeeld ook in Snapchat.

AirDrop krijgt visitekaart-functie

Gebruikers die hun gegevens makkelijker delen. Door twee iPhones bij elkaar te houden, komt een nieuwe interface omhoog. Gebruikers kunnen dan telefoonnummers of e-mailadressen delen, en kiezen welke informatie zij willen uitwisselen. Dat wordt dan meteen bewaard in het adresboek van de ander. Het werkt ook met een iPhone en Apple Watch.

Ook AirDrop zelf werkt straks door twee iPhones vlak naast elkaar te houden. En als gebruikers straks buiten AirDrop-bereik raken, wordt overgestapt op een versleutelde data-verbinding.

Verbeterde autocorrectie

Apple belooft dat iOS 17 een betere autocorrectie bevat, met machine learning. De iPhone leert van het taalgebruik van de gebruiker, zodat het steeds beter kan voorspellen welke woorden en zinnen je wil typen. Ook het dicteren zou straks beter moeten werken.

Nieuwe dagboek-functie

De dagboek-app van iOS 17 heet Journal en gebruikt machine learning om suggesties te geven van dingen om aan het dagboek toe te voegen. De gebruikers bepaalt zelf welke dingen daadwerkelijk worden toegevoegd. Dat kunnen foto's zijn die je vandaag gemaakt hebt, muziek of podcasts die je hebt geluisterd, maar ook handelingen in apps van derden. De suggesties en dagboekverhalen zijn end-to-end versleuteld.

Slimme schermmodus

De iPhone krijgt net als de Apple Watch een soort nachtkast-modus: Standby. Als de iPhone tijdens het laden in breedbeeldmodus wordt gehouden, komt de tijd groot in beeld. Maar nog veel meer: foto's, het weer, knoppen voor het smart home. De live score van een wedstrijd, en ook Siri is bruikbaar tijdens de Standby-modus. 's Nachts wordt de klok helemaal gedimd.

Siri wordt ook wat slimmer, en kan straks alleen met 'Siri' worden aangesproken. Ook hoeft het commando niet meer elke keer gegeven te worden in gesprek met Siri. Verder kan de machine learning op de iPhone straks naast mensen ook huisdieren herkennen.

De eerste ontwikkelaarsbèta van iOS 17 verschijnt vandaag. Een publieke bètaversie volgt gewoonlijk een kleine week later: gebruik op eigen risico. De uiteindelijke versie van iOS 17 wordt verwacht in september, rond de onthulling van de nieuwe iPhones.

iPadOS 17

Apple heeft ook de nieuwe functies in iPadOS 17 aangekondigd. De iPad krijgt interactieve widgets op het thuisscherm en een gepersonaliseerd vergrendelscherm, dat vergelijkbaar als op de iPhone werkt. Ook krijgt de iPad de Gezondheid-app en live-activiteiten, ook zoals eerder al aan iOS werd toegevoegd. 

Volg hier meer updates over Apple-event WWDC.