iphone huisdieren volgen camera huisdier kat hond houder

iPhone kan straks automatisch je huisdier volgen

8 juni 2023 om 10:39

De iPhone is binnenkort als een slimme beveiligingscamera te gebruiken die huisdieren automatisch in de kamer kan volgen en hongerig gedrag kan detecteren. Dat werkt in combinatie met gemotoriseerde iPhone-houders. 

Het automatisch volgen van huisdieren is een van de tools die Apple op WWDC heeft uitgebracht voor app-ontwikkelaars. Het is onderdeel van het nieuwe DockKit-framework. Dat is bedoeld voor apps die gebruikmaken van een gemotoriseerde iPhone-houder, die in alle richtingen mee kan bewegen.

De functionaliteit lijkt op die van sommige slimme beveiligingscamera's, maar in dit geval kunnen gebruikers dus een oude iPhone inzetten.

Hongerig gedrag herkennen

Apple biedt een nieuwe API aan die een huisdier kan herkennen, in beeld kan houden en ook de houding van het dier kan detecteren, zoals staand, zittend of liggend. De Apple-software herkent aan het gedrag van het dier ook of het hongerig is. Er kunnen maximaal twee dieren tegelijk in beeld herkend worden.

Appmakers kunnen de technologie zelf in hun eigen apps inzetten. Apple geeft in een video op zijn ontwikkelaarssite meer uitleg over de herkenning van de houdingen van huisdieren. Volgens het bedrijf is de functie bijvoorbeeld handig voor eigenaren van honden en katten, die wel eens de huiskamer overhoop halen als ze tijdens de werkdag van het baasje alleen worden gelaten. "Je kunt hiermee terugzien welk huisdier daarvoor verantwoordelijk was", zegt een presentator in de uitlegvideo. 

Apple heeft nog niet gezegd met welke modellen gemotoriseerde iPhone-houders de functie het beste werkt.

StandBy-functie in MagSafe-dock

In iOS 17 krijgt de iPhone ook een nieuwe StandBy-functie: het toestel schakelt over op een dashboard met informatie op het hele scherm zodra hij op zijn kant in een MagSafe-dock wordt gezet. Daarmee is de iPhone als een soort slim scherm te gebruiken, bijvoorbeeld op een nachtkastje of een bureau.

De StandBy-functie is ook te gebruiken zonder een speciale standaard: zolang de iPhone op een laadsnoer is aangesloten en horizontaal staat, is de modus te gebruiken.

Lees meer nieuws van Apple-event WWDC.

Luister ook onze podcast over de eerste ervaringen met de Apple Vision Pro:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>