Adobe geeft bedrijven copyrightgarantie bij nieuwe AI-functies

adobe ai firefly express photoshop abonnement
8 juni om 16:19
Laatste update: 8 juni om 16:31

Adobe gaat aan bedrijven abonnementen op AI-functies voor het genereren van afbeeldingen verkopen. Daarbij biedt de Photoshop-maker een verzekering tegen auteursrechtenclaims over de met AI gecreëerde content.

Adobe kondigde vandaag nieuwe abonnementen voor bedrijven aan voor het gebruik van de diensten Firefly en Express, waar generatieve AI-tools een onderdeel van zijn. Met Firefly kunnen medewerkers volgens Adobe door commando's te schrijven 'snel en makkelijk' foto's, video's, documenten en presentaties genereren die passen bij de visuele merkidentiteit van hun bedrijf.

Bedrijven kunnen per direct de generatieve AI-tool gebruiken in de nieuwe versie van webdienst Adobe Express, waarmee ze bijvoorbeeld snel flyers of posts voor sociale media kunnen maken. In de tweede helft van het jaar volgt een zakelijke versie van Firefly. Voor bedrijven wordt het mogelijk om de AI "op maat te trainen". Dan creëert het systeem alleen materiaal dat past bij de stijl en merktaal van het bedrijf. De testversie van Firefly is voor particuliere klanten sinds maart al te gebruiken.

Copyrightclaims

Adobe biedt ook een verzekering tegen claims over mogelijke inbreuk op auteursrechten met het AI-gegenereerde materiaal. Tegen de makers van andere AI-systemen die beelden kunnen genereren lopen inmiddels meerdere rechtszaken, omdat de AI-modellen getraind zijn met grote hoeveelheden auteursrechtelijk beschermde beelden, van kunstwerken tot foto's.

Als een klant toch wordt aangeklaagd wegens een mogelijke copyrightschending, zal Adobe een schadevergoeding betalen en juridische hulp bieden. De prijzen van de nieuwe AI-abonnementen zijn afhankelijk van de grootte van de organisatie. Adobe onderhandelt daar per klant over, zegt topvrouw Ashley Still tegen Bloomberg.

150 miljoen AI-plaatjes in 2 weken

Adobe voegde onlangs  generatieve AI-functies toe aan Photoshop, waarmee volgens de richtlijnen van het bedrijf geen aanstootgevende beelden gecreëerd mogen worden. 

Photoshop-gebruikers hebben volgens Adobe in twee weken tijd al meer dan 150 miljoen afbeeldingen gegenereerd met behulp van de 'Generative Fill'-functie.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>