Nederlandse petitie roept politiek op: neem controle over AI

Nederlandse petitie roept politiek op: neem controle over AI

13-06-2023 09:55

Tientallen Nederlandse wetenschappers, oud-politici en schrijvers roepen het kabinet en de Tweede Kamer op om snel maatregelen te nemen om de risico's van kunstmatige intelligentie te beperken. 

De nieuwe petitie is een initiatief van oud-D66-Kamerlid Kees Verhoeven en ex-VVD-campagnestrateeg Mark Thiessen. "Neem controle over ontwikkeling van AI. Zorg dat de mens bepaalt hoe een toekomst met AI eruitziet. Niet andersom", stellen ze. De initiatiefnemers willen dat de EU nog dit jaar strenge regels rond AI aanneemt om 'grip op de ontwikkelingen te krijgen'.

De Nederlandse regering moet volgens de petitie een leidende rol in Europa spelen bij de nieuwe AI-wetgeving waaraan wordt gewerkt. "Zorg dat geavanceerde AI, zoals foundation models, onder 'hoog risico' vallen, reduceer systemische risico’s en dwing transparantie af over de training van het model."

Honderden onderzoekers nodig

Een van de andere punten is dat ieder ministerie in kaart moet brengen op welke gebieden AI grote impact heeft. "Breng in kaart waar extra regelgeving nodig is om die invloed in goede banen te leiden." Ook staat er dat de Nederlandse bevolking op 'op laagdrempelige wijze over de kansen en bedreigingen van de inzet van AI' geïnformeerd moet worden.

Ook vinden ze dat er 300 FTE's moeten worden gecreëerd voor onderzoek naar de risico's van AI bij 'een nieuw op te zetten onderzoeksinstituut of bij bestaande instituten'.

Kritiek op petitie

In de Volkskrant uitten andere experts ook kritiek op de petitie. Zo besloot Marleen Stikker, directeur van Waag Futurelab, hem niet te ondertekenen. "Ik sta volmondig achter de oproep aan de politiek om in actie te komen, maar ben allergisch voor niet-wetenschappelijke voorspellingen over AI die slimmer wordt dan mensen of bewustzijn kan krijgen." 

Frank van Harmelen, hoogleraar AI aan de Vrije Universiteit, haakte ook af. "Terminator-achtige scenario's leiden af van de echte AI-problemen, zoals de verspreiding van desinformatie of het versterken van discriminatie."

Noodklok

Internationaal zijn er over de risico's van AI de laatste tijd meerdere van dit soort petities opgezet en oproepen gedaan. In maart riepen duizend AI-experts, onder wie Elon Musk, op tot een pauze in de ontwikkeling van AI. Ze willen dat er eerst duidelijke grenzen worden afgesproken en ingebouwd.

Eind mei luidden vooraanstaande AI-experts ook de noodklok over de gevaren van AI. "Het beperken van het risico van het uitsterven van de mensheid door AI zou een wereldwijde prioriteit moeten hebben naast andere risico's op maatschappelijke schaal, zoals pandemieën en een kernoorlog." 

Kijk ook: