Deze kleine elektrische pick-uptruck is voor 'avonturiers die in de stad wonen'

Deze kleine elektrische pick-uptruck is voor 'avonturiers die in de stad wonen'

13-06-2023 21:54

De TELO Truck is een vierdeurs elektrische pick-uptruck, die maar even lang is als een Mini en toch vijf zitplekken en een laadbak van 1,5 meter heeft. Dat is mogelijk door een afwijkend ontwerp en een andere plaatsing van de accu's. 

De Amerikaanse startup TELO Trucks heeft dinsdag een kleine elektrische pick-uptruck aangekondigd. Hij is maar 3,86 meter lang, ongeveer vergelijkbaar met een driedeurs Mini. Dat maakt de TELO Truck veel compacter dan rivalen als de Ford F-150 Lightning, de Tesla Cybertruck en de pick-uptrucks van Rivian. De TELO heeft geen lange schuine voorkant, doordat de accupakketten in het chassis van de truck zijn ingebed. 

De wagen biedt plek aan vijf personen en in de laadbak is een bank te bevestigen waar nog eens drie mensen op kunnen plaatsnemen. Een middenscheiding tussen de achterbank en de laadbak is neer te klappen, zodat de laadbak wordt vergroot naar het interieur. Er passen dan volgens TELO ook lange ladders en een surfplank in, met de achterklep dicht. De laadbak is desgewenst ook helemaal af te dekken met een kap. 

In 4 seconden naar 100 km/u

De TELO Truck heeft twee elektromotoren die goed zijn voor 500 pk en sprint volgens de startup in zo'n 4 seconden van 0 naar 100 km/u. De topsnelheid is 200 km/u.

De TELO Truck heeft een 106 kWh-accupakket, goed voor een actieradius van 560 kilometer. Opladen van 20 naar 80 procent zou mogelijk zijn in 20 minuten. Volgens de startup heeft de pick-uptruck de "capaciteiten van een Toyota Tacoma, een Tesla-achtige actieradius en het formaat van een MINI Cooper".

Ontworpen door Yves Behar

Mede-oprichter Jason Marks ontwikkelde eerder testsystemen voor de rijhulpsystemen van meerdere autofabrikanten en de andere oprichter van TELO, Forrest North, werkte onder meer aan de eerste Tesla Roadster. Het ontwerp komt van de hand van de bekende designer Yves Behar, in samenwerking met Fuseproject. 

De compacte pick-up is bedoeld voor "avonturiers die in de stad wonen" en die er in het weekend op uit willen trekken. "Zij willen meer dan ooit het praktische van een klein formaat met de opslagcapaciteit en het vermogen van een traditionele pick-uptruck", zegt Marks in een persbericht. Yves Behar: "Hij is ontworpen voor stadsavonturiers die een voertuig willen dat wendbaar genoeg is voor straten in de stad en robuust genoeg om er buiten op uit te gaan, met voldoende ruimte voor mensen en uitrusting." 

50.000 dollar

De prijs van de pick-uptruck is in de VS 50.000 dollar. Pre-orderen kan met een aanbetaling van 152 dollar. Maar een vraagteken is nog wanneer de eerste TELO Truck op de markt komt, want dat heeft de startup nog niet gezegd.

Kijk ook: slimme laadpaal