WhatsApp komt met videovariant op spraakberichten: videoboodschappen

WhatsApp komt met videovariant op spraakberichten: videoboodschappen

15-06-2023 08:30 Laatste update: 08:35

WhatsApp krijgt binnenkort een nieuwe functie voor het sturen van korte video’s van maximaal een minuut. Zo’n videoboodschap wordt live opgenomen en wordt direct verstuurd. De functie zou vergelijkbaar werken met die om spraakberichten te versturen. 

Slecht nieuws voor wie al een hekel heeft aan het ontvangen van voice-memo’s op WhatsApp: de chatdienst werkt aan een soortgelijke functie maar dan voor korte videoboodschappen. Dat heeft WABetaInfo ontdekt in de nieuwste testversies van de app voor iOS en Android. Met de nieuwe functie 'videoboodschappen' kun je een korte video van maximaal een minuut direct opnemen en versturen. Dat moet spontane en authentieke boodschappen opleveren vergeleken met losse video’s die vooraf zijn opgenomen. 

WhatsApp lijkt de videoboodschappen te zien als een alternatief voor de huidige spraakberichten. Op een screenshot is te zien dat de videofunctie een knopje krijgt naast het icoontje voor het toevoegen van een foto aan je bericht, op dezelfde plek waar nu het microfoontje voor de spraakberichten staat. Gebruikers zouden tussen spraak en video kunnen wisselen: "Houd ingedrukt om video op te nemen. Tik om over te schakelen op audio", staat er.

Eenmalig bekijken

Videoboodschappen zijn altijd end-to-end versleuteld en het is ook niet mogelijk om ze direct door te sturen via de app. De videoboodschappen worden verzonden via de eenmalige weergave-modus in WhatsApp, die geen bescherming tegen screenshots biedt. De functie is voor sommige testgebruikers al beschikbaar en komt volgens WABetaInfo in de komende weken naar meer gebruikers met de béta-versie van de app.

WhatsApp lanceert de laatste tijd de ene na de andere nieuwe functie. Zo begint het binnenkort ook met de uitrol van Kanalen, bedoeld voor het sturen van berichten naar grote groepen volgers. Daarnaast is moederbedrijf Meta ook van plan om WhatsApp binnenkort te voorzien van een AI-chatbot. Ook kun je binnenkort op WhatsApp eindelijk foto's in betere kwaliteit versturen.

Luister ook onze podcast: