apple vision pro headset toekomst wall-e

Twitter-oprichter kritisch over Apple-bril: 'WALL-E wordt werkelijkheid’

15 juni om 14:25
Laatste update: 15 juni om 19:57

Voormalig Twitter-baas Jack Dorsey is bang dat als mixed reality-brillen zoals de Vision Pro van Apple gemeengoed worden mensen uiteindelijk zullen veranderen in de dikzakken uit de Pixar-film WALL-E, die gezeten op zwevende stoelen non-stop naar hologrammen keken.

"Dat is de toekomst waar we hard naartoe onderweg zijn: iedereen in zwevende stoelen, vloeibaar 'eten' drinkend uit rietjes en 24/7 entertainment", zegt Dorsey in een gesprek met YouTube-kanaal Breaking Points. Hij reageerde daarmee op de vraag wat hij vond van de aankondiging van de Apple-bril Vision Pro.

Dorsey is 'superbezorgd' over de gevolgen voor het sociale leven van de gebruikers van dit soort headsets. "Ik maak me zorgen over hoe onbereikbaar het mensen kan maken." De internetondernemer vindt dat mensen een 'eerlijk gesprek moeten hebben over de nadelen van teveel technologie'. "De hele wereld gaat die kant op, ik denk dat er een ander antwoord mogelijk is."

Volgens de ex-Twitter-ceo leidt nieuwe technologie vaker in eerste instantie tot overmatig gebruik. "We moeten een betere balans vinden. Smartphones zijn ook een echte verslaving geworden."

Topman Mark Zuckerberg van Meta, dat zelf mixed reality-brillen ontwikkelt, zei na de Apple-presentatie zich ook zorgen te maken over de asociale aspecten van de technologie. Zuckerberg wees op de voorbeelden die Apple liet zien waarbij mensen alleen op de bank zaten met de headset op. "Dat zou de visie van de toekomst van computers kunnen zijn, maar het is niet die ik wil." In de Apple-presentatie waren overigens ook Vision Pro-gebruikers te zien die aan een tafel stonden en aan het werk waren.

'Logische evolutie'

Dorsey zegt 'sceptisch' te zijn over sommige van de beweerde voordelen van de mixed reality-headsets, maar hij ziet het ook als een 'logische evolutie van de gebruikersinterface'. Hij denkt verder dat de brillen 'geweldig voor gaming' kunnen zijn. "Het is logisch dat het uiteindelijk gaat gebeuren. Als je de toekomst van technologie wilt weten, dan moet je sciencefiction lezen."

Luister ook onze podcast voor Erwins ervaringen met de Apple Vision Pro. Kijk ook zijn eerste indruk: