Mercedes-auto’s krijgen als eerste ChatGPT aan boord

Mercedes-auto’s krijgen als eerste ChatGPT aan boord

16-06-2023 09:23

Mercedes-Benz voegt als eerste autofabrikant ChatGPT toe aan een spraakassistent in het infotainmentsysteem. Op termijn moet het ook mogelijk worden om vanuit de auto door te praten tegen ChatGPT reserveringen of bestellingen te doen.

Zo'n 900.000 Amerikaanse gebruikers van het MBUX-infotainmentsysteem van Mercedes-Benz kunnen vanaf vandaag via de 'Hey Mercedes'-stemassistent vragen stellen aan ChatGPT. De autofabrikant gebruikt de Azure OpenAI-dienst van Microsoft om de chatbot naar de auto’s te brengen. De ChatGPT-functie is vanaf vandaag drie maanden lang beschikbaar voor deelnemers in een bètaprogramma. Het aanmelden daarvoor kan ook met een spraakcommando: "Hey Mercedes, ik wil deelnemen aan het bètaprogramma". Na de testperiode moet uiteindelijk een bredere en permanente uitrol volgen.

Volgens Mercedes en Microsoft worden de gesprekken van automobilisten met de chatbot opgeslagen in de Mercedes-Benz Intelligent Cloud, "waar ze worden geanonimiseerd en geanalyseerd". Mercedes houdt ook 'mogelijke risico's nauwlettend in de gaten'. Of de chatbot in de auto het verbeterde AI-model GPT 4 gebruikt, of voorganger GPT 3.5 uit de gratis versie van ChatGPT is niet bekend.

Reserveringen en bioscoopkaartjes

In plaats van alleen specifieke commando’s, zoals 'Zet de verwarming hoger', maakt ChatGPT als onderdeel van de Hey Mercedes-assistent natuurlijke gesprekken mogelijk, inclusief vervolgvragen. Ook wil Mercedes bepaalde plug-ins voor ChatGPT gaan ondersteunen, zodat automobilisten bijvoorbeeld reserveringen bij restaurants kunnen doen of bioscoopkaartjes kunnen kopen door te praten tegen de chatbot. 

De site Electrek probeerde de ChatGPT-functie al tijdens een demo en vond dat de stem van de Mercedes-assistent nog 'erg robotachtig' klinkt. 

General Motors wil het ook

Mercedes is met de aankondiging concurrent General Motors voor. Het moederbedrijf van onder meer Buick, Chevrolet en Cadillac zei in maart ook een ChatGPT-integratie te overwegen als onderdeel van een bredere samenwerking met Microsoft. "ChatGPT is straks overal", aldus een topman.  

Luister ook onze podcast: