Vernieuwde elektrische bus de weg op: 30 procent lager energieverbruik

Ebusco

elektrische bus ebusco elektrisch bussen transdev qbuzz
20 juni om 10:48

De nieuwe generatie van de elektrische bussen van Ebusco gaan vanaf nu de Nederlandse wegen op. De fabrikant uit Deurne is gestart met het leveren van zijn nieuwe Ebusco 3.0, die veel minder energie verbruikt en een groter rijbereik heeft. Vervoerder Transdev gaat de bus van 12 meter in de regio Hilversum inzetten.

De Ebusco 3.0 heeft een grote actieradius van 575 kilometer. De accu’s zijn in de vloer geïntegreerd voor een laag zwaartepunt. Het model van 12 meter heeft een leeggewicht van 9500 kg. Er komt ook een versie van 18 meter met een rijbereik tot 700 kilometer. De nieuwe bussen gebruiken lithium-ijzerfosfaat accu’s, die goedkoper zijn om te produceren. In totaal zijn er al enkele honderden orders geplaatst voor de nieuwe elektrische bus.

Ook een ander Nederlands ov-bedrijf, Qbuzz, heeft tientallen Ebusco 3.0-bussen besteld, waaronder ook de 18 meter-exemplaren De bussen gaan in 2024 in de provincies Groningen en Drenthe de weg op.

30 procent lager energieverbruik

De eerste van het nieuwe type elektrische bus rijdt al anderhalf jaar rond in München. Daar is het energieverbruik 30 procent lager vergeleken met de voorganger, zegt Ebusco. Bij Transdev gaan de Ebusco 3.0-bussen zo'n 110.000 kilometer per jaar rijden. 

Door problemen in de toeleveringsketen stonden de nieuwe elektrische bussen sinds eind vorig jaar klaar in afwachting van de laatste onderdelen. “Naast de gebruikelijke leercurve bij het opstarten van een nieuwe productielijn, zorgden met name de problemen in de toeleveringsketen ervoor dat de bussen langer op zich lieten wachten dan verwacht”, aldus topman Bob Fleuren van Ebusco.

Het bedrijf breidde vorig jaar zijn productiecapaciteit in Deurne uit. Ook moet een nieuwe fabriek in het Franse Rouen later dit jaar operationeel zijn.