Possessed Photography/Unsplash

Muziekprijs Grammy's voortaan alleen voor mensen, niet voor AI's

Muziekprijs Grammy's voortaan alleen voor mensen, niet voor AI's

20-06-2023 11:44

Kunstmatige intelligentie kan dan wel muziek genereren, maar een Grammy Award zal het er nooit voor krijgen. De organisatie sluit AI uit van alle prijzen, maar er is wel een uitzondering.

De Grammy's zijn nog altijd de meest prestigieuze muziekprijs, en geldt als één van de grootste prijzen voor het creatieve vak. Collega-prijzen als de Oscars en de Emmy's overwegen nog wat ze met AI aanmoeten, Grammy-organisator Recording Academy is er al uit: AI doet niet mee.

Afgelopen vrijdag kwam de Recording Academy met nieuwe regels, meldt Entertainment Weekly. "Alleen menselijke makers komen in aanmerking voor de nominatie of het winnen van een Grammy Award. Een werk dat geen menselijk auteurschap bevat, komt in geen enkele categorie in aanmerking", aldus de organisatie van de 66e editie van de Grammy's.

Uitzondering voor ondersteunende AI

Een volledig met AI gegenereerd nummer komt dus niet in aanmerking voor een prijs, maar het gaat vooral om het auteurschap. Dat moet meer dan het minimale zijn: het schrijven van een opdracht aan een AI is dus niet voldoende. Het gaat daarbij om de categorie waarin een nummer meedingt: bij tekstschrijven moet de mens substantieel hebben gewerkt aan die tekst, bij componeren moet de mens voor het overgrote deel verantwoordelijk zijn voor de compositie enzovoorts.

"AI-materiaal dat in het werk is verwerkt, komt niet in aanmerking voor genomineerden of Grammy-winnaars voor zover het gaat om hun bijdrage aan het deel van het werk dat uit dergelijk AI-materiaal bestaat", aldus de organisatie. Sowieso heeft de Recording Academy dit jaar strengere eisen, en moeten menselijke artiesten aan een groter percentage van een nummer of album hebben meegewerkt om in aanmerking te komen voor een prijs.

Luister ook onze podcast: