Microsoft

xbox-ftc-rechtszaak-console-oorlog-verloren

Microsoft over Xbox: 'We hebben de spelcomputer-oorlog verloren'

23 juni om 09:48
Laatste update: 23 juni om 09:58

Microsoft heeft tijdens een rechtszaak tegen de Amerikaanse marktwaakhond geclaimd dat het met zijn Xbox 'de console-oorlog heeft verloren'. Het zou Microsoft nooit zijn gelukt concurrenten Sony of Nintendo voorbij te schieten qua verkoopcijfers.

"De Xbox staat qua verkoopcijfers consequent op plek drie, achter Sony PlayStation en Nintendo. Xbox had in 2021 een marktaandeel van 16 procent, terwijl Nintendo en PlayStation respectievelijk [gecensureerd] en [gecensureerd] hadden", leest een document dat Microsoft bij de Amerikaanse rechter heeft ingediend, aldus IGN.

In het document benadrukt Microsoft dat het heeft verloren van Sony en Nintendo. Een opmerkelijke uitspraak, gezien het bedrijf al twee decennia tegen deze Japanse reuzen strijdt. De concurrentie tussen Sony, Microsoft en Nintendo wordt door gamers al jaren afgeschilderd als de grote 'console-oorlog'.

Nederig opgesteld

Microsoft wil zichzelf in de rechtszaak nederig neerzetten. Het bedrijf staat tegenover de Amerikaanse marktwaakhond FTC, die de overname van Call of Duty-maker Activision Blizzard wil tegenhouden. De FTC vreest dat dit Microsoft een te grote partij maakt in de game-industrie waar niet tegen geconcurreerd kan worden.

Sony verzet zich hevig tegen de Microsoft-overname. Eerder claimde de Japanse spelcomputermaker dat Microsoft een oneerlijk voordeel krijgt met de Call of Duty-studio, omdat ze ervoor kunnen kiezen Call of Duty exclusief op de Xbox uit te brengen. Daarmee zou één van 's werelds grootste games niet meer voor PlayStation verschijnen.

Call of Duty en Indiana Jones

Microsoft beloofde eerder dat Call of Duty ook na een overname voor PlayStation blijft verschijnen. Sony leek dat niet te geloven, maar bij de FTC-rechtszaak werd een e-mail gedeeld van PlayStation-baas Jim Ryan. Daarin zei hij zich geen zorgen te maken over Call of Duty-exclusiviteit.

Een andere game werd wel exclusief door een Microsoft-overname, bleek uit een contract dat tijdens de FTC-zaak werd besproken. Bethesda Game Studios werkte aan een Indiana Jones-game voor alle gameconsoles, maar die deal werd na de Microsoft-overname opnieuw onderhandeld zodat hij alleen nog naar pc en Xbox komt.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>