Christian Wiediger

Binnenkort gamen op YouTube: 'Gamefunctie wordt intern al getest'

Binnenkort gamen op YouTube: 'Gamefunctie wordt intern al getest'

26-06-2023 08:29 Laatste update: 08:30

Binnenkort kijk je op YouTube niet alleen video's, je kunt er ook games spelen. De videodienst werkt aan het nieuwe onderdeel Playables.

Dat meldt The Wall Street Journal op basis van een gelekte mail die naar Google-medewerkers is gestuurd. Met de Playables-functie kunnen YouTube-gebruikers kleine games spelen. Dat moet zowel in de webversie als binnen de YouTube-apps voor iPhone en Android gaan werken.

Een van de games waarmee de functie intern wordt getest is het mobiele arcadespel Stack Bounce. Informatie over andere games is nog niet uitgelekt. Google-medewerkers zijn door het YouTube-team uitgenodigd om Playables te testen.

Video's en livestreams over games zijn altijd al erg populair op YouTube geweest, zegt een woordvoerder tegen The Wall Street Journal, maar het bedrijf wil verder nog niets aankondigen over de nieuwe functie. Onder topman Neal Mohan probeert YouTube nieuwe inkomstenbronnen aan te boren nu de groei uit de reclame-inkomsten lijkt te zijn.

Cloudgaming

Google had jarenlang zijn eigen cloudgamingdienst, Google Stadia, maar trok daar eind 2022 de stekker uit omdat er veel minder gebruikers waren dan verwacht. Een topman zei toen mogelijkheden te zien om de technologie achter Stadia in te zetten bij onder andere YouTube, de Android-appwinkel Google Play en bij projecten met augmented reality.