Brina Blum

E-mails Ministerie van Onderwijs hadden jarenlang alleen back-up op usb-sticks

E-mails Ministerie van Onderwijs hadden jarenlang alleen back-up op usb-sticks

26-06-2023 11:22 Laatste update: 11:33

De e-mails die werden verzonden en ontvangen door het Ministerie van Onderwijs kregen jarenlang alleen een back-up op twee usb-sticks.

Dat blijkt uit onderzoek door Follow the Money. Jarenlang werden de e-mails alleen op de twee sticks gezet ter back-up. Later kwam daar ook nog een externe harde schijf bij. Al die back-up-apparaten werden bewaard in dezelfde kluis. Archiefwetenschapper Charles Jeurgens van de Universiteit van Amsterdam vindt dat niet kunnen: "Ik vind het gek als iets maar op één plek wordt bewaard. Dat is kwetsbaar."

Het ministerie ziet nu in dat de back-ups op alleen usb-sticks kwetsbaar waren. Inmiddels zou daarom een 'zelfbeheerde documentmanagement-omgeving' worden gebruikt voor back-ups. "We erkennen dat dit eerder opgepakt had kunnen worden. Het proces loopt nu en wordt naar verwachting begin volgende maand afgerond."

Nationaal Archief

E-mails van het ministerie moeten twintig jaar na verzending worden overgedragen aan het Nationaal Archief. Dan krijgen onder andere historici toegang om onderzoek te kunnen doen naar het handelen van Nederlandse overheden in het verleden.

Premier Mark Rutte werd in het verleden al eens bekritiseerd om zijn gebrekkige back-up-beleid. Hij verwijderde sms'jes van zijn smartphone die hij niet belangrijk vond, maar juridisch vielen deze berichten onder de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) en moesten ze worden bewaard om later ingezien te kunnen worden.

Luister ook onze podcast: