NASA

NASA werkt aan pratend ruimtestation met AI

NASA werkt aan pratend ruimtestation met AI

26-06-2023 13:22 Laatste update: 13:23

Toekomstige ruimtestations krijgen mogelijk een ChatGPT-achtige interface, waarbij astronauten met het schip kunnen praten om problemen op te lossen.

De eerste versie van deze nieuwe interface moet worden geïntegreerd in het ruimtestation Lunar Gateway, waar de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA op dit moment aan werkt.

De nieuwe software moet ervoor zorgen dat je met natuurlijke commando's de computer van het ruimteschip kunt besturen, vertelt onderzoeker Larissa Suzuki aan The Guardian. "Het idee is dat we een punt bereiken dat we een gesprek voeren met ruimtevaartuigen en dat ze ook terugpraten om problemen en interessante bevindingen uit het sterrenstelsel met ons te delen."

Geen supercomputers meer

Er wordt ook gekeken hoe machine-learning kan worden gebruikt om computers in de ruimte trainen. Dat is daar van groot belang, want ruimteschepen kunnen niet zomaar met servers of supercomputers op aarde verbinden om grote hoeveelheden informatie te verwerken.

Suzuki beschrijft hoe kleine robots op een planeet zoeken naar water en die data delen met een ruimtestation, dat die data meteen in kaart brengt. Momenteel moet die data van robots nog eerst naar aarde, waar er een kaart van wordt gemaakt.

HAL 9000

Een slim, pratend ruimteschip kan ruimtevaart vergemakkelijken, maar de vergelijking met supercomputer HAL 9000 uit 2001: A Space Odyssey is zo gemaakt. Ook HAL bestuurde een ruimtestation en kon praten met zijn astronauten - maar die fictieve computer begint zijn crew uiteindelijk te vermoorden.

Luister ook onze podcast over de sciencefiction-serie Black Mirror: