Qualcomm

Deze nieuwe chip geeft budget-smartphones een flinke upgrade

Deze nieuwe chip geeft budget-smartphones een flinke upgrade

26-06-2023 18:27 Laatste update: 22:24

Chipfabrikant Qualcomm heeft een nieuwe chip voor betaalbare smartphones onthuld. De Snapdragon 4 Gen 2 moet de nieuwe budgettelefoons van onder meer Xiaomi later dit jaar een langere accuduur en betere prestaties geven. Met behulp van AI kan de chip ook camerafuncties verbeteren.

Betaalbare smartphones bieden de laatste jaren steeds meer waar voor hun geld. Wie op zoek is naar een budget-toestel kan de aanschaf misschien beter nog even uitstellen, want er komt een nieuwe generatie goedkope smartphones op de markt. En die beloven weer meerdere verbeteringen te krijgen. De toestellen gaan werken met de nieuwe Snapdragon 4 Gen 2-chip, die fabrikant Qualcomm vandaag onthulde.

De Snapdragon 4 Gen 2 biedt naast een langere batterijduur ook hogere cpu-snelheden en snellere 5G-verbindingen vergeleken met de voorganger. De rekensnelheid gaat tot 10 procent omhoog. De nieuwe chip ondersteunt ook een betere snellaadtechnologie, Quick Charge 4+, waarmee een smartphone in een kwartier voor 50 procent is op te laden. De chip ondersteunt daarnaast FHD+schermen met 120 fps.

AI-verbeteringen op cameragebied

De beeldprocessor is ook verbeterd en maakt een snellere autofocus mogelijk. Ook gebruikt de chip AI voor het verbeteren van de cameraprestaties in het donker en voor de ruisonderdrukking.

Het verbeterde modem biedt bij 5G hogere datasnelheden en snellere reactietijden. Maar het snellere WiFi 6E ondersteunt de nieuwe chip nog altijd niet: de ondersteuning blijft steken bij WiFi 5. 

Nieuwe Xiaomi-telefoon

De nieuwe Qualcomm-chip verschijnt binnenkort in de eerste smartphones van fabrikanten als Xiaomi en Vivo. De Redmi Note 12R zou volgens Chinese media de eerste smartphone met de Snapdragon 4 Gen 2 zijn. Wanneer dat toestel in Nederland wordt uitgebracht, is nog niet duidelijk, maar het vorige model verscheen onlangs ook in ons land.

Luister ook onze podcast: