Mika Baumeister/Unsplash

Zalando wil niet door EU als groot techbedrijf worden bestempeld

Zalando wil niet door EU als groot techbedrijf worden bestempeld

27-06-2023 11:55 Laatste update: 12:00

Webwinkel Zalando is het enige Europese bedrijf op de EU-lijst voor toonaangevende techbedrijven. Voor zulke techreuzen gelden binnenkort strengere regels, maar Zalando vindt die karakterisering onterecht.

Ruim een jaar geleden ging de EU akkoord met strengere nieuwe regels voor allerlei techbedrijven. Er zijn ook speciale, strengere regels voor 'zeer grote platforms'. Dat zijn bedrijven die volgens Europa zo toonaangevend zijn, dat hun gedrag leidend is voor de rest van de markt. De lijst bestaat uit 17 bedrijven, met bekende namen als Amazon, de Apple App Store, Facebook, Instagram, Google Play en Maps, Twitter, TikTok en het enige Europese bedrijf: Zalando.

Het Duitse Zalando maakt nu bezwaar op zijn classificatie als zeer groot platform, meldt de FT. Het bezwaar is ingediend bij het Gerecht van het Europese Hof van Justitie. "De DSA is een juiste beslissing, maar we vinden het vreemd dat wij als zeer groot online platform worden gezien", zegt Zalando-topman Robert Gentz. Europa heeft een simpele maatstaf voor zeer grote online platforms: minstens 45 miljoen maandelijks actieve gebruikers.

Minder dan 45 miljoen klanten

Zalando heeft naar eigen zeggen ruim 83 miljoen maandelijkse bezoekers, maar minder dan 31 miljoen van die mensen koopt ook daadwerkelijk wat. Dat is beneden de grens van 45 miljoen, en dus vindt Zalando dat het onterecht wordt bestempeld als 'zeer groot'.

"Alle anderen zijn beoordeeld op basis van het aantal gebruikers, wij op het aantal bezoekers", stelt topman Gentz. "Dat is een ongelijke behandeling."

Bovendien wordt het bedrijfsmodel van Zalando verkeerd begrepen, vindt Grentz. Net als bijvoorbeeld Amazon gebruikt ook Zalando een hybride model. Een deel van de kleding en producten wordt direct door Zalando verkocht, een deel wordt verkocht via derden die zijn aangesloten op het platform van Zalando. Bij de Duitse site is de verhouding zo'n 60/40, waarbij dus 40 procent van die 31 miljoen maandelijkse klanten niet rechtstreeks bij Zalando bestelt.

Luister ook onze podcast: