Prototype van AR-bril van Qualcomm. Foto: HugoSwart

'Google schrapt eigen bril en stort zich op Android voor mixed reality'

'Google schrapt eigen bril en stort zich op Android voor mixed reality'

28-06-2023 09:27 Laatste update: 29-06-2023 09:26

Google schrapt zijn eigen mixed reality-bril, die in 2024 op de markt zou komen. In plaats daarvan richt het bedrijf zich volledig op de ontwikkeling van een speciale Android-versie voor mixed reality-brillen, waaronder die van Samsung.

Google heeft onlangs de stekker getrokken uit 'Project Iris', meldt Business Insider op basis van meerdere bronnen binnen Google. Met het project werkte het bedrijf de afgelopen aren aan een eigen mixed reality-headset, vergelijkbaar met de nieuwe Apple-bril Vision Pro. De bril zou AR en VR combineren en met camera’s aan de buitenkant ook de buitenwereld aan de gebruiker kunnen laten zien. Google zegt zelf niets over het schrappen van het plan, maar de topman van het project is een paar maanden geleden al vertrokken.

In plaats van Project Iris richt Google zich volgens Business Insider de komende tijd op de samenwerking met Samsung en chipfabrikant Qualcomm, die in februari werd aangekondigd. Google ontwikkelt de Android-versie voor gebruik in mixed reality-brillen, die volgens Samsung 'de grenzen tussen de fysieke en digitale wereld zullen vervagen'.

Samsung-bril 'Galaxy XR'

Een deel van de hardware van de Samsung-brillen wordt geleverd door Qualcomm, waarmee de Zuid-Koreaanse fabrikant al samenwerkt voor de chips in onder meer de Galaxy S23. Een Samsung-topman zei dat er rond de headset ook samenwerkingen komen met Facebook-moederbedrijf Meta en Microsoft.  

De eerste Samsung-bril zou intussen vertraging hebben opgelopen, doordat de fabrikant meerdere veranderingen wil doorvoeren na het zien van de high-end specs van de Vision Pro van Apple. Onder andere de schermpjes in de 'Galaxy XR' zou Samsung nog flink moeten verbeteren. Het is niet duidelijk of het Samsung nog lukt de headset voor het einde van het jaar te presenteren.

Luister Erwins eerste ervaringen met de Apple Vision Pro: