Steeds meer huizen hebben zonnepanelen. Foto: Bill Mead

Zonnepanelen blijven populair: 1 miljoen huishoudens steken er dit jaar geld in

Zonnepanelen blijven populair: 1 miljoen huishoudens steken er dit jaar geld in

29-06-2023 11:44

Zonnepanelen blijven in trek in Nederland. Afgelopen jaar heeft 15 procent van de Nederlandse huishoudens geld besteed aan zonnepanelen. En komend jaar wil nog eens 1 miljoen huishoudens ze laten installeren, aanpassen of vervangen.

De totale bestedingen aan zonne- en windenergie kwamen afgelopen jaar uit op 4,3 miljard, blijkt uit een onderzoek van Multiscope onder 5000 Nederlanders. Van dat bedrag werd 99 procent uitgegeven aan zonnepanelen en 1 procent aan windmolens of windturbines.

Huishoudens die al lang in hun woning wonen, investeren vaker in zonnepanelen, stelt Multiscope. "Opvallend genoeg komt maar liefst 36 procent van alle investeringen van huishoudens die twintig jaar of langer in hun woning verblijven." Ook gaat het om relatief grote huizen: woningen met een oppervlak van meer dan 120 vierkante meter zijn goed voor 41 procent.

De markt voor zonnepanelen is nog lang niet verzadigd. Komend jaar heeft nog eens 14 procent van de Nederlandse huishoudens "concrete plannen om duurzame aanpassingen te doen op het gebied van zonne- en windenergie". Ongeveer 1 miljoen huishoudens zegt de komende 12 maanden zonnepanelen te gaan installeren, aanpassen of vervangen.

Wasmachine aan als de zon schijnt

Door de opmars van zonnepanelen is het stroomaanbod als de zon schijnt nu vaak groter dan de vraag. Netbeheerders startten onlangs een campagne om mensen, ook die zonder zonnepanelen op hun dak, op te roepen om hun wasmachine aan te zetten als de zon schijnt. Daardoor helpen ze mee om stroomstoringen te voorkomen en gaat er minder zonnestroom op piekmomenten verloren. 

Let hier op als je zonnepanelen koopt.