Bright

Tweede Kamer: gemeente moet elektrische step zelf kunnen verbieden

Tweede Kamer: gemeente moet elektrische step zelf kunnen verbieden

02-07-2023 16:07 Laatste update: 18:14

Meerdere partijen in de Tweede Kamer willen dat gemeenten zelf moeten kunnen bepalen of ze elektrische stepjes op de weg verbieden. Vanaf 2025 mogen e-stepjes in Nederland de openbare weg op, maar sommige gemeenten vrezen voor onveilige situaties.

Na meerdere jaren vertraging komen er vanaf 2025 in Nederland nieuwe regels voor LEV’s, lichte elektrische voertuigen. Daaronder vallen elektrische stepjes, die al jaren in vrijwel alle EU-landen zijn toegestaan op de openbare weg, maar in Nederland - op enkele uitzonderingen na - nog niet. Het zogeheten LEV-kader moet meer duidelijkheid verschaffen over waar de e-stepjes aan moeten voldoen. Sommige gemeenten vrezen dat de komst van meer e-stepjes gevolgen voor de verkeersveiligheid zal hebben. Meerdere politieke partijen willen dat gemeenten alsnog de mogelijkheid krijgen om de e-stepjes te weren.

VVD, D66 en de ChristenUnie roepen het kabinet op te onderzoeken hoe gemeenten toegestaan kan worden om "lokaal maatwerk en een lokaal verbod voor lichte elektrische voertuigen, waaronder e-steps, in te voeren".

'Fietspaden niet altijd geschikt'

De partijen voeren aan dat 'fietspaden niet altijd kunnen worden ingericht' voor de LEV’s. Ook kan de 'wenselijkheid' van het toelaten van e-stepjes op de weg per regio erg verschillen, zeggen ze. De Tweede Kamer vergadert donderdag over de kwestie.

Het LEV-kader gaat waarschijnlijk alleen gelden voor nieuwe voertuigen. De e-stepjes die je nu koopt, zijn dan na 2025 nog steeds niet toegestaan op de openbare weg.

Kijk ook: legaal op de e-step.