Apple Vision Pro

Apple verlaagt productie Vision Pro: 'Schermpjes moeilijk te maken'

Apple verlaagt productie Vision Pro: 'Schermpjes moeilijk te maken'

03-07-2023 12:33

Apple zou de productietargets voor zijn nieuwe Vision Pro-bril hebben verlaagd. Leveranciers worstelen met fabricageproblemen bij meerdere onderdelen van de headset, waaronder de scherpe schermpjes.

Apple zou volgend jaar minder dan 400.000 exemplaren van de Vision Pro willen produceren. Dat is veel lager dan het eerdere interne target van 1 miljoen stuks. Dat schrijft de Financial Times op basis van bronnen rond Apple en het Chinese techbedrijf Luxshare. Ook zeggen twee andere Chinese leveranciers dat Apple maar voldoende onderdelen voor 130.000 tot 150.000 headsets heeft besteld.

Luxshare zou de enige partij zijn die de Vision Pro in elkaar zet. Apple werkt voor de assemblage van apparaten al jaren samen met het Chinese bedrijf, onder meer voor de AirPods en MacBooks.

Groeipijn bij productie schermpjes

Een van de grootste struikelblokken bij de fabricage vormen de micro-oled-schermen met hun zeer hoge resolutie en het naar buiten gerichte, gebogen display, dat de ogen van de drager kan tonen. Sony en chipmaker TSMC werken volgens de FT samen aan de schermpjes voor de Vision Pro.

Apple zou ontevreden zijn over de productie-aantallen van meerdere leveranciers, vooral die van de micro-oled-schermpjes. Die zouden nog te vaak defecten bevatten. Geen van de bedrijven wil commentaar geven. "Veel van deze problemen zijn normale groeipijnen. Dit is de meest complexe gadget ooit gemaakt", reageert expert Jay Goldberg van D/D Advisors. 

'Goedkopere versie vertraagd'

De Vision Pro is de eerste mixed reality-headset van Apple en biedt een combinatie van virtual reality en augmented reality. Dankzij camera's aan de buitenkant van de bril kunnen dragers ook om omgeving zien. De Vision Pro komt begin 2024 op de markt, eerst alleen in de VS, waar de headset 3499 dollar kost. Pas later volgen meer landen. 

Ook zou het plan voor de goedkopere versie van de Vision Pro zijn uitgesteld, schrijft de FT. Volgens geruchten zou Apple de meer betaalbare bril eind 2025 op markt willen brengen. Dat tweede model zou honderden dollars goedkoper worden doordat Apple meerdere onderdelen en functies zou schrappen. Het is niet duidelijk wanneer Apple de goedkopere versie verwacht uit te brengen. 

Erwin probeerde de Apple Vision Pro al. Luister naar zijn ervaringen: