©Petto

Politie krijgt betere camera's: appende bestuurder straks veel vaker gepakt

Politie krijgt betere camera's: appende bestuurder straks veel vaker gepakt

05-07-2023 09:22

Politie en justitie gaan volgend jaar in het hele land tientallen nieuwe camera's inzetten die nauwkeurig detecteren of een bestuurder een telefoon vasthoudt.

De nieuwe camera's zijn beter in het bepalen of een automobilist een mobieltje in de hand heeft en werken automatisch. Tijdens een proef in 2021 was de pakkans ruim 95 procent. De camera filmt door de voorruit scherp naar beneden, zodat het gezicht van de bestuurder niet in beeld komt. Als er gezichten van passagiers op de beelden staan, maakt software die onzichtbaar. Het OM wil vijftig van de camera’s kopen, meldt het AD.

De huidige camera’s die de politie gebruikt moeten nog worden bediend door een agent, maar de nieuwe apparaten werken volautomatisch. Ze kunnen daardoor onbewaakt ergens worden neergezet, net als flitspalen. De foto’s van mogelijke overtredingen gaan direct naar het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB), waar een medewerker ze nog controleert. 

Afleiding door telefoons is een van de drie belangrijkste oorzaken van dodelijke ongelukken. Tijdens de tests hadden tussen 1 en 2,5 procent van alle gecontroleerde bestuurders een telefoon vast. Het aantal automobilisten dat een boete kreeg omdat ze afgeleid door hun mobiel waren nam afgelopen jaar met 52 procent toe.